DEN BOSCH - De economische crisis slaat hard toe in Brabant: dit jaar wordt een krimp voorspeld van 3,5 procent. Ook in 2010 zet de krimp door en kan de werkloosheid oplopen tot 8,75 procent. Dat is een groot, persoonlijk drama voor honderdduizenden mensen, die langdurig op straat belanden. Volgens GroenLinks is dit het ideale moment om de economie te verduurzamen.

Vrijdag 6 maart sprak de Statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid over de mogelijkheden van de provincie om de crisis aan te pakken. Namens GroenLinks voerde Paul Smeulders het woord. Volgens GroenLinks dient de bestrijding van de voorspelde werkloosheid absolute topprioriteit te krijgen.


Groene banen
"
Meer dan ooit moeten er nieuwe, groene banen worden geschapen in kansrijke sectoren, als de duurzame energie, het groene bouwen en in de milieu-innovatie. Ook moet er extra geïnvesteerd worden om bestaande banen te redden. Wie nu enkel en hard wil bezuinigen komt niet van de regen in de drup, maar van het noodweer in een orkaan terecht", aldus Smeulders.


GroenLinks is blij dat GS voor de aanval kiest. De provincie zet in op stimuleren en investeren. Enerzijds stimuleren om de nadelige effecten die de Brabantse economie op korte termijn van de recessie ondervindt tegen te gaan; anderzijds investeren in kansrijke terreinen zoals kennis en innovatie, infrastructuur/ vestigingsmilieu, duurzame energie en leefomgeving.


Klemmend beroep
Smeulders: "Wij kunnen ons grotendeels vinden in de voorstellen die dit oplevert, maar doen een klemmend beroep om van de gelegenheid gebruik te maken om de economie te innoveren en te verduurzamen. De woningbouwproductie dreigt in te zakken door de recessie, terwijl we meer woningen moeten bouwen. GroenLinks ondersteunt dan ook het voorstel om een fonds met 250 miljoen euro in te stellen om de woningvoorraad versneld te vergroten en zo werkloosheid in de bouwsector tegen te gaan."


Met dit nieuwe fonds worden garanties afgegeven aan bouwers en eventuele onrendabele toppen op bestaande programma's voorgefinancierd. Zo wordt de stagnerende bouw vlotgetrokken. GroenLinks vindt het van groot belang dat dit fonds gebruikt wordt om de woningsector te vergroenen.


Duurzaam bouwen
"Er moeten harde eisen worden gesteld aan duurzaam bouwen. Maar daarnaast vragen we ons af wie zich in deze economische zware tijden een nieuwe, en vaak dure woning, kan veroorloven. We weten allemaal dat de huizenmarkt vrijwel compleet stil ligt. Hogere woonlasten lijken ons het laatste waar Brabanders de komende jaren op zitten te wachten. GS zou er daarom goed aan doen meer aandacht te besteden aan het renoveren van bestaande woningen."


GroenLinks stelt daarom voor 70 miljoen uit te trekken om bestaande woningen energiezuinig te maken. Voor de jaren 2009 en 2010 moet het voor huiseigenaren en bewoners veel aantrekkelijker worden om te investeren in duurzame maatregelen. "Het aansluiten van zonnepanelen, het isoleren van woningen, het plaatsen van dubbel glas en andere groene investeringen moet goedkoper worden. Dat kan met dit stimulerings- en investeringsbudget. Wat me niet duidelijk is of dit budget enkel openstaat voor woningbouwcorporaties of dat ook particulieren hier gebruik van kunnen maken?", vroeg Smeulders zich hardop af.


Herstructuring bedrijven terreinen
De fractie gaat verder akkoord met de restauratie van monumenten en de intensivering van de herstructurering van bedrijventerreinen. "We hopen dat de provincie de mogelijkheden van de nieuwe Wro benut door een participerende rol te kiezen in realisatie van regionale bedrijventerreinen en door financiële verevening tussen oude en nieuwe bedrijventerreinen regionaal te regisseren."


Tot slot vroeg Smeulders aandacht voor verduurzaming van de mobiliteit. "GroenLinks vindt dat het Nederlandse wagenpark in versneld tempo vergroend dient worden. Dat kan door innovatiebudgetten in te zetten voor de verdere ontwikkeling van elektrische auto's. Wat we missen is een plan om de straatverlichting energiezuinig te krijgen."


Geen kredietverlening
GroenLinks ziet echter niks in een voorstel van GS om een budget van 25 miljoen beschikbaar te stellen om het MKB tijdelijk van risicodragend kapitaal te voorzien om de kredietverlening van banken vlot te trekken. Volgens Smeulders is ontbreekt de noodzaak daarvoor. "Een dergelijke voorziening is onlangs al door de rijksoverheid uitgebreid, waarmee waarschijnlijk voldoende tegemoet wordt gekomen aan de behoefte."


Volgens Smeulders zou de provincie haar geld beter volledig kunnen inzetten voor een 'MKB Noodkredietfonds' vergelijkbaar met NV REDE. "Dat fonds heeft in de regio Eindhoven bewezen te werken en komt tegemoet aan de behoefte van de facto gezonde ondernemingen in barre tijden. De inzet van zo'n lening heeft direct effect op de financiële ratio's van de onderneming: het bedrijf wordt financieel gezonder."


Daarnaast heeft zo'n kredietfonds volgens hem het voordeel dat het niet afhankelijk is van een bancaire beoordeling. Dat werkt daardoor sneller. "Als de provincie de middelen op deze wijze inzet in heel Brabant kan ze gebruik maken van de expertise en ervaring van NV REDE dat hiervoor met de BOM zou kunnen samenwerken. Wij zijn hier groot voorstander van."


Paul Smeulders