Voor de Brabantse aanpak ter versterking van de omgevingskwaliteit is PS gevraagd de bestuursopdracht terugdringen woningtekort en leegstand plus participeren in transformaties vast te stellen. Daar kunnen we kort over zijn. Het gevraagde extra budget, meer geoormerkte reserve bij het ontwikkelbedrijf en aanpassingen in het beheerstatuut ontwikkelbedrijf voor complexe binnenstedelijke transformatieopgaven is wat GroenLinks betreft akkoord. 

Wij zien de urgentie om het woningtekort en leegstand aan te pakken.  De behoefte aan woningen voor jong en oud is groot en dat vraagt alle inzet in allerlei variaties van woningen. We hebben onze complimenten uitgesproken over het actieprogramma nieuwe woonvormen en zelfbouw.  Wij zien de projecten voor nieuwe woonvormen zoals tiny houses, gedeelde woningen en coöperatieve initiatieven graag snel hun weg vinden in de gemeentelijke woningbouwopgaven zodat ze gerealiseerd kunnen worden. 

GroenLinks zou echter GroenLinks niet zijn als onze vraag over natuurinclusieve bouw uit de themabijeenkomst niet zouden oppakken of eigenlijk eerder willen doorpakken. Bij de complexe transformaties gaan we als Provinciale Staten meedoen. Daar zien wij een kans omdat we naast het terugdringen van het woningtekort ook andere maatschappelijke opgaven zoals klimaatadaptatie, circulariteit, energietransitie en versterken biodiversiteit kunnen realiseren.  

Juist de langdurige projecten lenen zich om deze opgaven vorm te geven. Een win- win situatie. Tevens zien we dat het GreenLabel consortium, met daarin bouwbedrijven, wetenschappelijke instellingen, maatschappelijke organisatie en de overheid hebben opgeroepen om natuurinclusief bouwen de norm te maken. 

Zelfs in de presentatie van het kabinet over de aanpak van het stikstofprobleem is aangegeven een natuurinclusieve woningbouwontwikkeling en natuurinclusieve ruimtelijke inrichting na te streven om zo onze biodiversiteit in stand te houden. Vandaar dat we een motie indienen om bouwprojecten toekomstbestendig te laten bijdragen aan onze maatschappelijke opgaven. Wij willen bij de projecten harde voorwaarden ten behoeve van natuurinclusief bouwen bij de projecten waar we risicodragend financieren. Wij willen een win-win situatie waarbij we gebruik maken van houtbouw, vergroening van de omgeving om wateroverlast en verkoeling te bieden maar ook om een aantrekkelijker omgeving te bieden waardoor niet alleen de biodiversiteit versterkt wordt maar ook de sociale cohesie. Want juist nu zien we het belang van een prettige woonomgeving waar we er kunnen zijn voor elkaar en kunnen genieten van stadsvogels en natuur. 

Voor GroenLinks staat vast dat wij een toekomstgericht verblijfsklimaat willen creëren voor alle Brabanders en met deze motie kunnen we dat met elkaar gestalte geven. De motie, natuurinclusief bouwen is de norm, zoals we die hebben ingediend heeft het helaas niet gehaald. Dat neemt niet weg dat we daar waar we kunnen natuurinclusief bouwen blijven stimuleren.