GroenLinks is het permanent oneens met het mogelijk maken van de permanente bewoning van recreatieparken, zoals afgelopen vrijdag werd voorgesteld bij de wijziging van de verordening ruimte. Geen beloning voor fout gedrag en ten koste van de rust, de ruimte en de natuur.

Patricia Brunklaus betoogde dat hier ook precedentwerking van uit zal gaan, maar gedeputeerde De Boer vindt de gevallen op zich staan en zegt dat de beslissing nu verder aan de gemeenten is. Dat laatste is natuurlijk waar, maar als de provincie niet meewerkt aan de verandering van zoekgebied (van recreatiepark naar integratie stad-platteland) kan een dergelijke ontwikkeling voorkomen worden.  De toekomst zal het uitwijzen wat de verdere gevolgen van dit besluit zullen zijn! Samen met de PvdA diende GroenLinks een amendement in om dit niet door te laten gaan. Helaas was hier geen meerderheid voor te vinden.

Met een wijziging van de verordening ruimte is de weg vrij gemaakt om permanente bewoning van drie recreatieparken in Brabant mogelijk  maken. Het gaat om Patersven bij Zundert, De Stille Wille bij Oirschot en De Sprankelaer bij Waalwijk. De kans is groot dat deze parken zich zullen gaan ontwikkelen als een zelfstandige wijk. De kosten voor de ontwikkeling daarvan zijn voor de bewoners, maar ook de gemeente en worden beloond voor het jarenlang niet handhaven en gedogen van de permanente bewoning op de parken.

De CDA wethouder in Waalwijk reageerde gelijk positief met de volgende uitspraak: " De gemeente zal samen met de bewoners gaan kijken hoe alles financieel geregeld kan worden. Als het park een woonwijk wordt, komen er ook nieuwe eisen. De geluidswal bij het park bijvoorbeeld. Die zal moeten worden opgehoogd en die kosten zijn voor de bewoners. We moeten nu een goede balans zien te vinden. Als ander voordeel noemt ze bijvoorbeeld de postbode. Nu komt de post in een grote zak aan op het park en de bewoners moeten zelf de bezorging regelen. Als De Spranckelaer een woonwijk wordt, zullen zulke dingen via de gemeente geregeld gaan worden.”

Over het recreatiepark bij Zundert is al heel veel jaar gesteggel. Al jarenlang werd meer dan de helft van het park bewoond. Vakantiewoningen werden permanent verhuurd aan arbeidsmigranten en provincie noch gemeente greep in. Mensen die hun huisje permanent verhuren of daar zelf permanent zijn gaan wonen zijn nu spekkoper. Door zich jarenlang niets aan te trekken van de regelgeving en door onduidelijk optreden van gemeente en provincie kunnen zij nu hun situatie legaliseren en wordt hun woning meer waard. En de natuur, maar ook vakantiebewoners hebben het nakijken. Geen rust meer in het park, maar vakantie in een woonwijk.