DEN BOSCH - Op 10 november was commissielid Paul Smeulders aanwezig op het symposium 'Energie als Economische kans' in het provinciehuis in Den Bosch. Tijdens deze bijeenkomst stond de vraag centraal welke energievormen economische kansen bieden voor bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen in Brabant. Paul Smeulders heeft een persoonlijk verslag gemaakt. Er is een ook videoverslag beschikbaar.
Het persoonlijke verslag van Paul Smeulders:
Maandag was ik aanwezig bij het symposium ‘Energie als economische kans!’ dat de SER Brabant in samenwerking met de provincie in het provinciehuis organiseerde. De toespraak van Alexander Rinnooy Kan was boeiend, maar de rest van het symposium viel een beetje tegen. Iedereen was wel weer heel erg voor zijn/ haar eigen belang aan het pleiten. Een echte goede discussie over hoe het toekomstige provinciale energiebeleid eruit moet zien, kwam nauwelijks van de grond.
Wat opviel was de stevige delegatie uit Helmond, bestaande uit de wethouders Houthooft (verkeer/ milieu) en Yeyden (economie) – die bijgestaan werden door twee gemeenteambtenaren – en PvdA Statenlid Annegien Wijnands. Het positieve aan de bijeenkomst was dat ik na afloop eens goed kon bijpraten met Annegien. We komen dan wel allebei uit Helmond maar ons leven in de Staten loopt compleet langs elkaar heen.
Annegien is lid van de Statencommissie Ruimte & Milieu, ik van Economie, Mobiliteit & Grote Stedenbeleid. Deze commissies vergaderen op een ander tijdstip, en ook onze fractievergaderingen vinden op een ander moment plaats. Enfin: Annegien schreef dit stukje over het energiesymposium en op de blog van D66 fractievoorzitster Marusjka Lestrade trof ik deze link naar het artikel dat het Brabants Dagblad aan de bijeenkomst wijdde.
Dat was maandag. Woensdag ben ik op de universiteit met Mohammed Chahim wezen lunchen. Mohammed is raadslid voor de PvdA in Helmond en net als ik lid van de raadscommissie RF. Uiteraard hebben we de commissievergadering van de avond ervoor even doorgesproken.
En vanochtend weer fractievergadering in het provinciehuis, zoals vrijwel iedere donderdagmorgen. Aangezien Statenlid Evert van Schoonhoven op het laatste moment verhinderd was, werd de agenda uitgekleed en waren we zo klaar. Daarna door naar Tilburg om college te volgen en enkele gesprekken te voeren over de voortgang van verschillende projecten waaraan ik werk. En vervolgens weer terug naar Den Bosch voor de startbijeenkomst van het Platform Europa.
Na afloop van ons bezoek aan Brussel in mei werd gezegd dat de Staten meer aan Europa zouden moeten doen. U begrijpt het, dat heeft geresulteerd in de oprichting van het Platform Europa. Voor de eerste vergadering daarvan was een bijzondere locatie uitgekozen, namelijk de bovenste (de 23e) verdieping van het provinciehuis.
Het Platform Europa is een soort flexibele Statencommissie. In dit Platform bespreken de afgevaardigden van de fracties en de Commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen Europese Zaken waar de provincie mee te maken heeft. Wie die afgevaardigden zijn? Voorzitter van het Platform is Marijke Tsoutsanis, Statenlid namens de VVD en voormalig lid van het landelijke bestuur van haar partij. Het CDA (Wim Thuis), D66 (Marusjka Lestrade) en de Brabantse Partij (Aloysia Jettten) vaardigen hun fractievoorzitter af, terwijl de linkse partijen met Wouter van de Staak (SP), Ehssane Gounou (PvdA) en mezelf (GroenLinks ) hun youngsters sturen.
Het was een beetje jammer dat verschillende afgevaardigden – overigens met valide redenen – er vandaag niet bij konden zijn. Zo kwam het dat de vergadering begon met enkel Marijke, Wouter en mezelf als vertegenwoordigers vanuit de Staten. Gelukkig schoof Marusjka snel aan (zie haar blog voor een kort verslag + foto’s!). Toch is de verhouding tijdens zo’n vergadering van een ‘Statenplatform’ een beetje zoek, wanneer ‘de Staten’ met zijn vieren om tafel zitten met twee bestuurders (naast mevrouw Maij-Weggen was ook gedeputeerde Moons aanwezig), zeven ambtenaren, twee medewerkers van de griffie en één extern adviseur. En ook de Brabantse Europarlementariër Toine Manders was ‘aanwezig’:
Ondanks de geringe opkomst werd het een nuttige bijeenkomst. Aan het begin van de vergadering waren we er een beetje bang voor dat het niet zou lukken om de invloed van Europa op Brabant concreet te maken en dan ook nog eens de positie van de Staten daarin te duiden, maar dat ging best aardig. Daar laat ik het bij voor vandaag, want er volgen drukke dagen.