MOERDIJK - Een meerderheid in Provinciale Staten heeft vrijdag 2 februari 2007 ingestemd met een voorstel van het provinciebestuur om het Streekplan over Moerdijkse Hoek te herzien. Dat maakt in principe de aanleg van een nieuw bedrijventerrein mogelijk van circa 150 hectare. GroenLinks vindt het een vaag en symbolisch besluit met als doel gezichtsverlies bij de coalitiepartijen (CDA, VVD en PvdA) te voorkomen.
Volgens GroenLinks is het genomen besluit niet meer dan een richtinggevende uitspraak, omdat Provinciale Staten in feite helemaal niets hebben besloten. Zelfs de initiatiefnemer die de leidende rol op zich zou moeten nemen, staat niet eens op papier. Het kwam niet verder dan enkele signalen dat bij de uitwerking de provincie een leidende rol zou moeten spelen.
Een amendement van GroenLinks SP, D66, en Brabantse Partij om het hele plan in de ijskast te zetten, haalde het niet. Wel zijn de tegenstanders van uitbreiding van Moerdijk een stap verder gekomen, omdat met dit besluit de oorspronkelijke reservering van een 600 hectare groot bedrijventerrein uit het Streekplan is geschrapt.
Symbolisch besluit
Het provinciebestuur stelt dat het met de procedure om het Streekplan te herzien een 'volwaardig alternatief voor het oorspronkelijke idee: de aanleg van Moerdijkse Hoek van 420 hectare' binnen handbereik is. Dat valt nog te bezien, want het is hoogste onzeker of de herziening van het Streekplan om het 150 hectare bedrijventerrein mogelijk te maken de eindstreep wel haalt. Voordat de herzieningsprocedure kan worden afgerond, komt namelijk het Streekplan te vervallen door de invoering van de Wet Ruimtelijke Ordening.
Volgens GroenLinks hebben de fracties die voor herziening van het Streekplan hebben gestemd, niet meer dan een symbolisch besluit genomen. Een andere onzekere factor is bovendien de verkiezingsuitslag van 7 maart: de nieuwe coalitie zal straks de knoop moet doorhakken.
Onzekerheid
De fractieleden van GroenLinks betreuren het dat door het besluit opnieuw grote onzekerheid is geschapen voor de mensen die in het gebied wonen en werken. Wij vinden dat dat niet valt uit te leggen. Juist nu Shell heeft aangegeven grond te gaan verkopen en ook toestaat dat er dienstverlenende bedrijven (vervoer en groothandel) zich op het huidige terrein mogen vestigen.
GroenLinks stelt dat de nu al aanwezige ruimte voor droge logistiek op Moerdijk 1 en afsplitsen van een deel van het Shell-terrein voldoende mogelijkheden voor logistieke bedrijvigheid voor de komende vijftien jaar. Bovendien, zo blijkt uit rapporten, zal er voldoende ruimte beschikbaar komen uit diverse krimpende takken binnen de huidige industrie. Op die vrijkomende locaties kunnen zich bedrijven vestigen, terwijl het ontwikkelen van een nieuwe locatie jarenlange procedures vergt.
Gemeente Moerdijk
Volgens het provinciebestuur komt met dit besluit voorlopig een einde aan de debatten over het wel of niet aanleggen van Moerdijkse Hoek. GroenLinks is het niet eens met die visie. Het besluit van Provinciale Staten is volgens de fractie van GroenLinks veel te vroeg genomen, omdat er geen rekening is gehouden met de gemeente Moerdijk die nog wacht op de afronding van diverse onderzoeken.
Ook de financiële onderbouwing voor de compensatiemaatregelen zoals bijvoorbeeld de verplaatsing van milieuhinderlijke bedrijven uit woonkernen. Daaraan moeten provincie, bedrijven, West-Brabantse gemeenten en de rijksoverheid gaan meebetalen. Op dit moment is niet duidelijk hoeveel dat gaat kosten en om die reden houdt iedereen de hand op de knip.