DEN BOSCH – Provinciale Staten heeft vrijdag 1 oktober de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening vastgesteld. De fractie van GroenLinks diende, gesteund door D66 en Partij voor de Dieren, een aantal moties en amendementen over de volksgezondheid, uitbreiding van Eindhoven Airport, de groei van de intensieve veehouderij in De Peel en de daarmee verband houdende problematiek zoals de bouw van mestvergistingsinstallaties.


Een van de moties van GroenLinks betrof de uitbreiding van Eindhoven Airport met 25.000 extra vliegbewegingen. Nadat de stukken ter inzage hadden gelegen, heeft het college van Gedeputeerde Staten (GS) eigenhandig nog snel de volgende zin toegevoegd aan de Structuurvisie:  “De provincie Noord-Brabant onderschrijft met de partners van de Alderstafel dat Eindhoven Airport tot 2020 in twee stappen 25.000 extra vliegbewegingen mag uitvoeren” (Deel B paragraaf 4.5.2).

Als argumenten voerde GroenLinks op dat Eindhoven Airport vooral gericht moet zijn op zakelijke vluchten en niet als overloopputje van Schiphol moet worden ingezet. Verder is de groei van Eindhoven Airport vooral gebaseerd op toename van toeristische vluchten die geen bijdrage leveren aan het vestigingsklimaat van Brainport. Om die reden is uitbreiding met 25.000 extra vliegbewegingen volgens GroenLinks niet noodzakelijk. Tevens moet eerst door Provinciale Staten een luchtvaartnotitie worden vastgesteld waarin de (on)mogelijkheden van ontwikkelingen van alle Brabantse vliegvelden worden beschreven. Deze motie werd met algemene stemmen aangenomen.

Intensieve veehouderij De Peel
Een andere motie van GroenLinks betrof het aanwijzen van grote delen van Oost-Brabant (Peelstreek) tot 'accentgebied agrarische ontwikkeling'. Deze aanduiding geeft ontwikkelingsmogelijkheden aan de intensieve veehouderij, met name in De Peel tussen Landerd en Someren en omliggende gebieden, die de GroenLinks fractie sterk afwijst. Bovendien wordt volgens GroenLinks  in de Structuurvisie veel te weinig rekening gehouden met de inwoners van dit gebied en de besluiten van 19 maart om de intensieve veehouderij in Brabant te beperken.

De fractie diende daarom een motie in om het 'accentgebied agrarische ontwikkeling' uitsluitend van toepassing te verklaren op de bestaande landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's). Het overige deel van de Peelstreek dient verder als 'gemengd landelijk gebied' in de Structuurvisie opgenomen te worden. Een overgrote meerderheid van Provinciale Staten waaronder CDA, VVD en PvdA waren echter wel voorstander van deze ontwikkelingen en stemden tegen onze motie.

Mestvergistingsinstallaties
GroenLinks diende tevens een motie in tegen de plannen om grootschalige mestvergistingsinstallaties te bouwen in De Peel. Volgens GroenLinks hebben dergelijke installaties en bijbehorende opslagfaciliteiten een dermate grote omvang dat deze een grote impact zullen hebben op de landschappelijke waarde van het gebied. De fractie verwees daarbij op een SER-rapport, waarin wordt geadviseerd te kiezen voor een beperkt aantal locaties en niet – zoals GS wil – een groot aantal installaties verspreid over Brabant.

In een motie deed GroenLinks daarom het verzoek om dergelijke installaties te te concentreren op bedrijventerreinen en geen vergunningen te verlenen voor vestiging in het landelijk gebied. Ook deze motie kreeg geen meerderheid. Het zal vervolgens niemand verbazen dat een meerderheid van de Staten besloot om in de Verordening Ruimte geen regels op te nemen ter bescherming van cultuur-historische en aardkundige waarden.

Wel werd een amendement van Partij voor de Dieren en GroenLinks aangenomen, waarin Provinciale Staten onderstrepen dat er passend beleid en financiering moet komen om effectieve maatregelen te treffen voor het herstel van biodiversiteit. De vraag blijft waarom dit belangrijke aandachtspunt geen integraal onderdeel uitmaakt van de Structuurvisie. Het gevaar is reëel dat er opnieuw sprake is van mooie, vrijblijvende woorden. Want ondanks allerlei bindende afspraken komt de realisering van de Ecologisch Hoofdstructuur (EHS) nog steeds onvoldoende van de grond.

Volksgezondheid
GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren dienden ten slotte een motie in om volksgezondheid ook als provinciaal belang in de Structuurvisie op te nemen. Een dergelijk belangrijk thema had prominent in de nu vastgestelde Structuurvisie verankerd moeten zijn. Diverse milieugroepen, waaronder BV Duurzaam uit Boekel/Venhorst, en inwoners uit De Peel hebben in hun zienswijze op de Structuurvisie opgeroepen rekening te houden met de negatieve gevolgen van de intensieve veehouderij. GS had dit belangrijke onderwerp totaal genegeerd in de Structuurvisie. Een motie van GroenLinks en D66 om volksgezondheid alsnog uit te werken en op te nemen in de Structuurvisie werd unaniem gesteund door alle fracties in Provinciale Staten.