Op toezicht en handhaving is fors bezuinigd in de afgelopen jaren. Het milieu lijdt hieronder en handhavers zelf zijn er ook niet blij mee. Per 2017 dreigden de handhavingsprestaties zelfs geschrapt te worden. Met steun van alle Statenleden stak GroenLinks daar een stokje voor.
Op 21 oktober bespraken Provinciale Staten de bestuursrapportage 2016 (Burap). Komende jaren zal de provincie Noord-Brabant anders omgaan met vergunningsverlening, toezicht en handhaving. En de Omgevingswet gaat van kracht, waarin er meer maatwerk komt voor ondernemers in plaats van harde milieu-eisen. GroenLinks sprak de afgelopen tijd meerdere handhavers die hier niet reikhalzend naar uitkijken.
De wetswijzigingen mogen niet leiden tot willekeur en wetsovertredingen. Handhaven is handhaven, onze provincie heeft op te treden tegen overtredingen op het gebied van milieu, veiligheid, leefbaarheid, natuur en gezondheid.
We weten van eerdere bestuursrapportages dat het helaas lang niet alle ondernemers lukt om de regelgeving na te leven. De spontane naleving van milieuregels varieert tussen de 40% en de 90% (afhankelijk van de regio en of je meet op lucht, water of bodem). Ernstige overtredingen en incidenten vanuit industrie en landbouw komen helaas geregeld voor.
Uit onderzoek in 2014 weten we dat de Omgevingsdiensten niet alle overtredingen herkennen en dat overtredingen soms verschillende vervolgtrajecten krijgen. Ook beschikken de toezichthouders van de diensten niet over een volledig mandaat; dat wil zeggen dat ze alle bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhavingsmiddelen mogen toepassen.
Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en komt de Omgevingswet (“maatwerk leveren!”) eraan. Nu presteert het College van Gedeputeerde Staten het om voor te stellen de prestatie-indicatoren voor toezicht en handhaving te schrappen. Dit is te vroeg, te weinig beargumenteerd en vooral ongewenst.
GroenLinks stelde een motie voor om de prestatie-eisen (indicatoren) voor toezicht en handhaving terug te krijgen in de rapportages aan onze Staten. Na enkele aanpassingen (wheelen en dealen; hoort erbij) dienden vijf fracties deze motie mee in: VVD, Partij voor de Dieren, PvdA, D66 en CDA. Bij het stemmen werd de motie unaniem aangenomen. Alle Statenleden zijn het ermee eens dat milieuregels nageleefd en gehandhaafd moeten worden en dat wij daar als controlerend bestuur jaarlijks een goed en concreet overzicht van moeten krijgen.