Vrijdag 21 januari 2022 werd de startnotitie beleidskader milieu behandeld. Provinciale Staten konden input geven aan Gedeputeerde Staten voor het nieuwe provinciale milieubeleid. Er is nieuw beleid nodig omdat het huidige provinciaal Milieu- en Waterplan afloopt.   

GroenLinks vindt dat er een goede startnotitie ligt. GroenLinks is blij om te lezen dat beleid maken voor gevaarlijke stoffen hoog op de agenda staat, en dat de recent aangenomen motie (op initiatief van GroenLinks) over terugdringen en strenger toetsen van potentieel gevaarlijke stoffen daarin wordt meegenomen.   

GroenLinks had wel nog aandachtspunten en suggesties voor uitwerking van de thema’s luchtvaart, luchtkwaliteit en geurhinder.   

GS heeft aangegeven dat het luchtvaartbeleid wordt geactualiseerd. Zo wil de provincie de omslag maken naar een ‘slimmere, duurzame en meer op kwaliteit gestuurde luchtvaart en luchthavenontwikkeling’. Een goed uitgangspunt. GroenLinks zou wel een toevoeging willen doen en dat is expliciet benoemen dat de hinder ook écht moet afnemen. De provincie heeft ook enkele grotere civiele en militaire luchthavens waar zij geen bevoegd gezag voor is, maar wel zorgen voor veel hinder. Bijvoorbeeld Eindhoven Airport of Vliegveld Gilze-Rijen. GroenLinks wil dat de genoemde uitgangspunten ook voor deze luchthavens gaan gelden, en dat we dit overbrengen aan het Rijk.   

GroenLinks is blij dat de aangescherpte normen van de Wereldgezondheidsorganisatie worden betrokken bij het opstellen van streefwaarden. Jade van der Linden heeft hier meermaals aandacht voor gevraagd. GroenLinks wil daarnaast ook de grote negatieve invloed van open haarden en houtkachels agenderen en een plek geven in het nieuwe milieubeleid. Houtstook is volgens de recente onderzoeken van het RIVM verantwoordelijk voor 23 procent van de fijnstootuitstoot in Nederland (PM2,5). Lokaal kan de hinder nog groter zijn, als het windstil is en de rook blijft hangen. Velen inwoners hebben hier last van en krijgen gezondheidsklachten. GroenLinks pleit ervoor dat ook deze bron van hinder gaan aanpakken.   

Geur is een grote bron van hinder en van gezondheidsklachten. Het wordt ook benoemd in de startnotitie en we zijn benieuwd welke aanpassingen in het beleid worden voorgesteld door de gedeputeerde. GroenLinks wil daarbij vragen om nadrukkelijk te kijken naar de beoordeling van geurhinder. Zo wordt geur ‘Hedonisch gewaardeerd’. Aan de geurhinder van een bron wordt een waarde gehangen hoe erg het stinkt. Dat kan gaan van ‘zeer onaangenaam’ naar ‘zeer aangenaam’. Helaas gaat dit nogal eens mis omdat er geen goede meetmethoden zijn voor de hedonische weging van geur. Dit leidt tot ongewenste vergunningen, waardoor bijvoorbeeld in de Helmondse wijk Brouwhuis er veel hinder is door een mestverwerker. GroenLinks heeft voorgesteld om de om de Brabantse geurregels onder de loep te nemen, en voorgesteld om deze regels aan te scherpen zodat de geurhinder gaat afnemen.   

Naar verwachting zal het ontwerp beleidskader milieu eind 2022 naar Provinciale Staten worden verzonden ter besluitvorming.