De fractie van GroenLinks krijgt regelmatig signalen dat de natuurontwikkeling in Brabant door geldgebrek of door het niet willen mee werken aan grondverkoop stagneert. Tijdens een werkbezoek aan het landschapspark Oosterhout Breda, werd Patricia Brunklaus wederom met een voorbeeld geconfronteerd. Voldoende redenen om GS enkele vragen te stellen.

Raamsdonk, 16 juni 2011

Geacht College,

De afgelopen week hebben wij een werkbezoek gebracht op uitnodiging van de gebiedscommissie de Wijde Biesbosch aan het Landschapspark Oosterhout-Breda. Tijdens dit bezoek is uitvoerig gesproken over reeds bereikte resultaten en over de mogelijkheden en problemen die de gebiedscommissie ervaart bij het tot stand brengen van de plannen. Wij zijn blij met de mooie plannen die zijn geschetst en zijn van mening dat deze ontwikkeling het gebied tussen Oosterhout en Breda gaat verbeteren.

De laatste stop van het werkbezoek was de Spinolaschans. De ontwikkelingsplannen voor dit gebied zijn fraai evenals de educatieve en historische componenten in dit plan. Wij vernamen echter dat de uitvoering van dit plan nog steeds niet gestart kan worden omdat de grond die nodig is om een parkeerplaats aan te leggen, waardoor de Spinolaschans goed bereikbaar wordt, in handen is van een particulier die de grond alleen tegen bepaalde voorwaarden wil verkopen. De belangrijkste hiervan is dat hij in ruil voor de verkoop toestemming krijgt om een woning in het buitengebied te bouwen nabij de Schans. Met het te ontvangen geld voor de grond (140.000 euro) wil de gemeente Drimmelen de kleine Schans (elders in het gebied) laten opknappen.

GroenLinks verbaast zich erover dat het opknappen en inrichten van de Spinolaschans als onderdeel van het Landschapspark afhankelijk is van het wel of niet kunnen ontwikkelen van de parkeerplaats. Dit temeer daar tijdens het werkbezoek is aangegeven dat er mogelijk aan de overkant van de weg ook parkeerruimte gevonden zou kunnen worden.

Dit brengt GroenLnks tot de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van de stagnatie bij Spinolschans? Zijn er bij het College  meerdere voorbeelden bekend? Zo ja, welke?

2. Hoe pakt het College (vanuit haar coördinerende en regisseerde rol) dergelijke stagnaties aan? Wat gaat GS ondernemen om in deze kwestie de gebiedsontwikkeling vlot te trekken?

3. GroenLinks is van mening dat het belang van de natuurontwikkeling voorop staat en dat de ontwikkeling van een parkeerplaats daar ondergeschikt aan is, deelt u deze mening?

4. Zo ja, is het college bereid om hiervoor het instrument 'onteigening' in te zetten?

5. Wat vindt GS van het feit dat er door de gemeente Drimmelen onderhandeld wordt over afspraken met een particulier die in ruil voor de verkoop van zijn grond mag gaan bouwen in het buitengebied? Gaat GS handhavend optreden?

 

Patricia Brunklaus