Door afvalbedrijven wordt vervuilde grond onder hoge temperatuur verhit om vervolgens weer te gebruiken. Het idee is dat door de verhitting de meeste vervuiling en verontreiniging verdwijnt. Echter is gebleken dat deze ‘thermisch gereinigde grond’ (TGG) soms nog zware vervuiling bevat.

Uit nader onderzoek in opdracht van staatssecretaris van Veldhoven is gebleken dat op meerdere locaties in Brabant de mogelijke vervuilde grond is gebruikt door Rijkswaterstaat. Het onderzoek van Tauw[1] heeft gekeken waar mogelijk de meeste risico’s zijn voor gezondheid en de omgeving. In deze ‘top 5 van vervuiling’ zitten 2 Brabantse trajecten.

GroenLinks maakt zich ernstig zorgen over deze vervuiling van de omgeving, en de impact op mens en milieu. Zij pleit ervoor om de onderzoeken niet af te wachten, maar direct voorzorgsmaatregelen te nemen. Tom Ludwig stelde daarom vragen aan het college van Gedeputeerde Staten.

 

[1]             https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=59b00136-fb0b-410a-8311-5e9df7cbbc8c&title=Inventariserend%20onderzoek%20Thermisch%20Gereinigde%20Grond%20in%20Rijkswaterstaatwerken.pdf