Ondanks bezwaren van de provincie, gemeenten, waterschap en omwonenden mag het bedrijf Vermilion tot 2033 naar gas blijven boren in Kaatsheuvel. GroenLinks heeft hierover Statenvragen gesteld samen met de SP. 

Er wordt al langer gas gewonnen in de gemeente Loon op Zand door het van oorsprong Canadese bedrijf Vermilion. Nu is de vergunning door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat nog eens verlengd tot 2033. De gaswinning vindt plaats aan de rand van natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen, en komt dus met risico's voor de kwetsbare natuur. Ook zijn er bij de lokale overheden en inwoners zorgen over aardbevingen, bodemdaling en over ons drinkwater, aangezien de winningslocatie naast een waterwingebied ligt. De gemeentes Loon op Zand en Waalwijk, Waterschap Brabantse Delta, omwonenden en de provincie zijn tegen verdere gaswinning, maar de minister van Economische Zaken en Klimaat heeft de vergunning toch verlengd

GroenLinks en SP hebben vragen gesteld over de risico's van de gaswinning en over wat de provincie nog kan doen om de boringen te stoppen. Hoe kunnen we daarnaast voorkomen dat het kabinet in toekomstige situaties de zorgen van de regio zo makkelijk naast zich neerlegt? Daarnaast willen de partijen weten of de regio gecompenseerd wordt via bijvoorbeeld een omgevingsfonds.