Het bereiken van schone lucht begint bij het erkennen van vieze lucht. Het meten en weten wat er in onze lucht zit. Goed dat we er na jaren aandringen bij 1 witte vlek meetstations bij krijgen. Maar wat GroenLinks betreft is dat nog maar het allereerste begin.

Het College ondertekent een Schone Lucht Akkoord, wat hoopvol lijkt te zijn. Alleen volgt daaruit niet de erkenning data onze lucht zeer vies is. Uitsluitend wordt gekeken naar stikstofdioxiden en de grovere vorm van fijnstof (de stoffen NO₂ en PM10). Maar veel belangrijker in Brabant zijn NH₃ (ammoniak uit stallen) en NOx (alle stikstofreacties uit verkeer en industrie), PM2,5 (zeer slecht voor de luchtwegen) en O₃ (ozon, vuile smog). Hier blijkt nul ambitie op te zijn.

Over het thema luchtkwaliteit en gezondheid was een week eerder nog uitstekend webinar vanuit de Brabantse Milieufederatie, in samenwerking met de GGD en het Artsenforum. Helaas landden deze inzichten niet in de politieke meerderheid.

Het zal dus bij ons vandaan moeten komen. Dit is onze inzet als GroenLinks:

  1. Een nulmeting en concrete doelstelling op de vervuilende stoffen NH₃, PM2,5, NOx en O₃
  2. Meer meetpunten in Noord-Brabant toevoegen aan het Landelijk Meetnetwerk Luchtkwaliteit, in gebieden (witte vlekken) met veel industrie, veel wegen en veel stallen
  3. Strengere normen (omgevingswaarden) in de Omgevingsverordening, om Brabantse mensenlevens te sparen

Toezegging van het College is dat er over de plaatsing van het nieuwe meetstation door de Staten nagedacht mag worden. Een allereerste begin. Daarbij mocht het alleen over veel vervuilende stoffen niet gaan, ‘omdat dit niet conform het advies van de Gezondheidsraad is’. Omdat wij deze adviezen goed kennen, vonden wij dat zeer bevreemdend. We stelden inmiddels Statenvragen. En zetten gezondheid op 1 bij het nieuwe beleidskader. GroenLinks blijft immer scherp op het onderwerp luchtkwaliteit, maar het valt lang niet altijd mee met dit rechtse College…