Van oppositie weer naar coalitie, en dat in één bestuursperiode. De fractie van GroenLinks gaf uitleg en inbreng tijdens de Statenvergadering van 16 juli.

Het is snel gegaan. In mei kwam het bestuur van Brabant in een politieke crisis terecht. Ingezet door het uiteenvallen van Forum voor Democratie. We schreven helaas historie, door in deze provincie en in deze bestuursperiode niet eenmaal, maar tweemaal een coalitie en een akkoord te laten breken.

Provinciale Staten gaven na het uiteenvallen van de bestuurlijke samenwerking tussen partijen de opdracht om zo spoedig mogelijk een stabiel bestuur te vormen. De opgaven waar Brabant voor staat zijn namelijk groot. We zitten nog in een diepe gezondheidscrisis. Deze crisis heeft weerslag op de economie, op het openbaar vervoer en de culturele sector. Tegelijkertijd waren er al enorme opgaven: de klimaatcrisis - kijk ook naar de wateroverlast nu. De achtergang van biodiversiteit, door intensief landgebruik, verdroging en stikstofneerslag. De provincie heeft daarom een bestuur nodig dat  deze onderwerpen gaat aanpakken. Niet wachten, maar handen uit de mouwen. En dat hebben we als onderhandelaars gedaan, met steun van onze fracties en van onze leden.

Vanuit de fractie van GroenLinks danken we de formateurs, Karla Peijs en Lambert Verheijen, en ook hun voorgangers Marja van Bijsterveldt en Emile Roemer. In een korte, maar intensieve tijd hebben we met elkaar gesproken over de uitdagingen en zijn we gekomen tot een akkoord, zoals geformuleerd in het addendum ‘Samen bouwen aan de kwaliteit voor Brabant’. In dit akkoord hebben de VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA afspraken voor de komende anderhalf jaar gemaakt over financiële aanpassingen en wijzingen in het beleid.

De nieuwe coalitie trekt meer geld uit voor cultuur, sport en erfgoed. Zes miljoen. We laten hiermee zien dat deze sectoren, en de culturele sector in het bijzonder, ertoe doen. Dat we in Brabant trots zijn op onze brede cultuursector, die het nu ook zo ongelofelijk zwaar heeft deze periode.

En dan natuur. Daar komt deze periode 5 miljoen bij. Voor het aanleggen van natuurverbindingen en het tegengaan van de achteruitgang van weide- en akkervogels. Iets waar de GroenLinks-fractie de afgelopen jaren zich hard voor heeft gemaakt. Een andere belangrijke investering is de 10 miljoen extra uit voor de gebiedsgerichte aanpak. Daarmee zetten we vol in op het verbeteren van onze natuurgebieden. Ook gaan we proactief verder met het verbeteren van onze Natura 2000-gebieden en staat schrappen of aanpassen van de wettelijke bescherming niet ter discussie.

Andere mooiere zaken zijn de extra investeringen in ‘Brede welvaart’, zodat iedere Brabander mee kan doen. En de aanpak van capaciteitstekorten op het elektriciteitsnet. Hiermee zorgen we dat de zo noodzakelijke energietransitie door kan gaan en niet stagneert. We geven ook zelf het goede voorbeeld en verduurzamen het provinciehuis. De titel van dit hoofdstuk is dan ook veelzeggend: de provincie als stevige partner in de energietransitie. Dat is ook nodig, want de klimaatcrisis is hier en nu en wacht niet op treuzelaars.

Als GroenLinks nemen we verantwoordelijkheid voor Brabant, binnen deze stevige middencoalitie. Tijdens het debat op 16 juli hoorden we steun voor het addendum. En ook zorgen en harde kritiek. Dat hoort er allemaal bij, en dat is prima. We herkennen en delen de zorgen over ons openbaar vervoer, de zorg voor alle Brabanders nu en in de toekomst, de toestand van onze Brabantse natuur, de noodzaak tot continuering van belangrijke natuurinvesteringen zoals weide- en akkervogelbescherming en blijven investeren in álle regio’s in Noord-Brabant.

Wat GroenLinks betreft blijven we, vanzelfsprekend, vanuit de inhoud goed samenwerken op al deze thema’s. GroenLinks kijkt er naar uit om met de Staten uitvoering te geven aan dit akkoord en de urgente opgaven aan te pakken. We kijken er naar uit om samen te werken aan de kwaliteit van Brabant. Aan de slag!