Zoals iedereen wel weet staan we in Brabant voor grote opgaven. Denk aan opgaven met betrekking tot de energietransitie, mobiliteit, huisvesting, landbouw, nieuwe natuurontwikkeling enzovoorts. Maar de tijd dat alles kan ligt achter ons. In Brabant is simpelweg niet genoeg ruimte voor alles wat wij als mens willen doen en nodig hebben én daarbij ook nog gebieden over te houden waar de mens zich niet zo in op dringt: open ruimte en natuur. We moeten dus keuzes maken. Of we het willen of niet, of ze pijn doen of niet, daar ontkomen we simpelweg niet aan.
Maar hoe en waar worden deze keuzes dan gemaakt? Het antwoord daarop zou het beleidskader zijn dat we vorige week hebben behandeld: het Beleidskader Leefomgeving. Maar aangezien het niet meer was dan een beschrijving van een werkwijze hoe deze keuzes te maken, werd er geen visie of kader afgesproken wélke keuzes gemaakt zouden worden. Want wat als er opgaven zijn die elkaar in de weg zitten? Wat als er tussen al die verschillende ambities, opgaven en initiatieven keuzes gemaakt moeten worden? Want vanuit economisch oogpunt zijn nieuwe bedrijventerreinen bijvoorbeeld misschien wel gewenst. Maar waar willen we die? Zijn die op een bepaalde locatie belangrijker dan de effecten op de omgeving? Of laten we onze intensieve landbouw in gebieden waar verdroging een probleem is, hun gang gaan of gaan we daar op sturen? We hebben daarom afgelopen vergadering geprobeerd hier meer zicht en grip op te krijgen. Om te zorgen dat we als provincie prioriteiten gaan stellen en een visie ontwikkelen op wat we doen met deze botsende opgaven. Helaas kregen we daar deze keer de handen niet voor op elkaar. Maar met het Ruimtelijk Arrangement nog in het vooruitzicht, gaan we het nog een keer proberen.
GroenLinks heeft uiteindelijk voor dit beleidskader gestemd omdat we voor een integrale aanpak van onze opgaven en ambities staan. Ook onderschrijven we de inhoud van de vijf stelregels.
Wordt vervolgd!