DEN BOSCH - Het provinciebestuur moet de regie rond de reconstructie van het platteland overnemen van de gemeenten, voordat er allerlei ongewenste ontwikkelingen de kop opsteken. Dat standpunt neemt GroenLinks in na de uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter van Nederland heeft de provincie namelijk vorige week verboden de uitvoering van de reconstructie dwingend op te leggen aan gemeenten en burgers.

Dat de reconstructieplannen het niet zouden halen, is geen verrassing voor GroenLinks. De fractie heeft de kans dat de Raad van State er een streep door zou halen ruimschoots aan de orde gesteld in de commissie Ruimte en Milieu. Op inhoudelijke gronden heeft GroenLinks destijds ook tegen de reconstructieplannen gestemd, omdat er veel te weinig voor de natuur in tot stand is gekomen. Bovendien waren het slechte plannen, omdat het eindresultaat duidelijk afweek van de kaders die het Brabantse parlement (Provinciale Staten) als uitgangspunt had gesteld in de nota in 2001.

Het gevolg is dat door die afwijkende plannen de mogelijkheden voor de intensieve veehouderij sterk zijn vergroot en de bedreiging voor de kwaliteit van de natuur alleen maar sterker is geworden. De afwijzing van de reconstructieplannen door de Raad van State bevestigt in feite de standpunten van GroenLinks bij de behandeling van de nota in Provinciale Staten.

Ook nu weer blijkt dat het provinciebestuur (Gedeputeerde Staten) zich in de brief aan de gemeenten uitsluitend richt op de intensieve veehouderij. Daarin geeft GS aan wel de regie te willen nemen voor de gewenste ontwikkelingen en de ongewenste ontwikkelingen door te schuiven naar de gemeenten. Die moeten daarover vervolgens zogeheten voorbereidingsbesluiten nemen. Of die voorbereidingsbesluiten er komen is nog maar de vraag. GroenLinks vreest dat de natuur opnieuw de dupe wordt.

GroenLinks maakt zich na de uitspraak van de Raad van State onder meer zorgen om:

1. Vermindering van milieubelasting op natuurgebieden komt niet van de grond, want  de verplaatsing van intensieve veebedrijven nabij natuurgebieden zal waarschijnlijk helemaal niet meer plaatsvinden. Dat ging al moeizaam. Tot nu toe hebben slechts 25 bedrijven gebruik gemaakt van de verplaatsingsregeling.

  • Door de uitspraak hebben boeren nog minder vertrouwen in de overheid.
  • Gemeenten kunnen vergunningaanvragen nu niet meer weigeren als huidige bestemmingsplan die ontwikkelingen toestaat. Dus een beroep op het reconstructieplan is niet meer mogelijk om ongewenste ontwikkelingen tegen te houden.
  • Ongewenste ontwikkelingen kunnen wel door gemeenten worden tegen gehouden als gemeenten een voorbereidingsbesluit nemen. Een dergelijk besluit is één jaar geldig. Daar moet wel een politieke wil voor aanwezig zijn.

 

 

2. Verdroogde natuurgebieden die weer vernat moeten worden (natte natuurparels) worden niet langer beschermd. Ook hier is de beoogde doorwerking, inclusief het opgenomen aanlegvergunningenstelsel, door Raad van State nietig verklaard. Dit betekent dat de gemeenten in de op te stellen bestemmingsplannen buitengebied tot een concrete begrenzing en voor zover noodzakelijk ook bescherming van de gebieden (500 meter zone) moet overgaan.

3. Provinciebestuurder Paul Rüpp (CDA) denkt dat schade wel meevalt. Hij verwacht dat gemeenten snel voorbereidingsbesluiten zullen nemen en snel hun bestemmingsplannen gaan herzien. GroenLinks verwacht dat dit allemaal niet zo snel gaat en dat hier wel enkele jaren overheen kunnen gaan.

4. Gunstig is dat voor habitat gebieden  de Raad van State heeft gezegd dat de beschermingszones (1000 tot 1500 m) niet zomaar verkleind mogen worden. Delen van Landbouw ontwikkelingsgebieden zijn  verkleind omdat ze binnen die zone's vielen.

5. GroenLinks vindt dat de provincie zelf actie moet ondernemen. De nieuwe wet Ruimtelijke Ordening die 1 januari 2008 ingaat, biedt hiervoor mogelijkheden. Voor regionale zaken kan de provincie eigen bestemmingsplannen maken. Dit biedt waarschijnlijk  meer mogelijkheden. De boodschap van GroenLinks is dus: GS neem de regie over van de gemeenten om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen.

De fractie waarschuwt tot slot voor een ander gevaar. Doordat binnenkort de dierrechten op het houden van varkens en kippen komen te vervallen, is het niet uit te sluiten dat door de verruimde mogelijkheden er een roze invasie vanuit de andere provincies op Brabant af gaat komen. Daarom zouden GS en PS nu de kans moeten grijpen om de plannen te herzien en te verbeteren op de door ons genoemde punten en ligt er een kans voor GroenLinks om alsnog met de plannen in te stemmen.