DEN BOSCH - GroenLinks vindt dat het provinciebestuur veel te traag is met het verbeteren van het openbaar vervoer in Brabant. Er is wel geld gereserveerd voor vernieuwingen, maar de uitvoering wil maar niet van de grond komen. De Statenfractie roept GS daarom op om haast te maken met de besteding van dit geld. Met name de proef met gratis openbaar vervoer en de invoering van een frequentere en betere dienstregeling moet prioriteit krijgen.

Het aanbieden van kwantitatief en kwalitatief goed Openbaar Vervoer (OV) behoort tot de belangrijkste kerntaken van de provincie. Terecht, want veel inwoners van deze provincie reizen dagelijks met het openbaar vervoer naar school, werk of andere reisdoelen. GroenLinks beschouwt het OV-beleid daarom als één van de belangrijkste aandachtspunten.

In de praktijk lijkt eerder het omgekeerde te gebeuren. De laatste toen jaar zijn ruim 1.400 bushaltes opgeheven en werd de dienstregeling verder uitgekleed door drastische bezuinigen op het budget. GS erkent nu ook dat er meer geld nodig is om het openbaar vervoer weer op peil te brengen. Dat geld is inmiddels gereserveerd.

Beleid hapert
Maar geld reserveren in een pot is één ding. Waar het op aankomt is natuurlijk de uitvoering. En daar hapert het mooie beleid. GroenLinks heeft het provinciebestuur daarom opgeroepen om haast te maken met de besteding van dit geld, zodat er weer vaker bussen gaan rijden en dat de dienstregelingen weer beter op elkaar aansluiten.

Verder vindt GroenLinks dat mensen gestimuleerd kunnen worden vaker met het openbaar vervoer te reizen. Om dat doel dichterbij te brengen worden er in Brabant een aantal proeven gestart met nieuwe vormen van openbaar vervoer. GroenLinks heeft daar al jaren stevig op aangedrongen.

Soap-serie
Volgens fractielid Johan Martens vormde de Statenvergadering een sluitstuk van een soap-serie compleet met cliffhangers. Na talloze voorstellen van het provinciebestuur voor anders opgezette pilots viel nu het besluit. Jongeren tot 12 jaar en 65+ kunnen nog dit jaar voor 30 cent per reis met de bus. De leeftijdsgroep tussen 12 en 65 jaar moeten tot volgend jaar nog wachten. Dan kunnen zij in de spits voor 1 euro en buiten de spits voor 60 cent reizen.

"De insteek van de fractie was om de 12-65+ groep gratis te laten reizen. Daarvoor dienden we samen met de SP een  motie in. De PvdA liet ons echter in de steek en stemde samen met de VVD en CDA tegen onze motie. Wel vroegen en kregen we volop aandacht voor de zogeheten WMO-vervoer en de kwaliteitsverbetering in het OV", aldus Johan Martens.

Gratis OV
GroenLinks is voorstander van gratis openbaar vervoer voor de doelgroep jongeren tot 12 jaar en ouderen boven de 65 jaar, omdat de financiële mogelijkheden van deze groepen vaak beperkt zijn. Door  het openbaar vervoer voor deze beide doelgroepen gratis te maken, wordt het gebruik van het OV gestimuleerd. Deze aanpak sluit bovendien aan bij het gratis OV in het SRE-gebied (Regio Eindhoven, Zuidoost-Brabant). Volgens GroenLinks is het namelijk moeilijk uit te leggen aan de reiziger waarom hij in de ene gemeente wel gratis kan reizen en in de andere niet.

In combinatie met het aanbieden van gratis OV-passen door werkgevers aan werknemers zoals nu gebeurt bij gebruikers van de A2 zal naar verwachting het gebruik van het openbaar vervoer toenemen en mede daardoor de fileproblematiek verminderen. Verder is GroenLinks voorstander om beide pilots zo spoedig mogelijk te starten en zeker niet te wachten tot de invoering van de OV-chipkaart. Zeker gelet op de huidige beveiligingsproblemen met die kaart.

Koppeling tarieven
Vervoer in het kader van Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). GroenLinks is voorstander van koppeling van WMO-tarieven aan de OV-tarieven. Gedeputeerde Staten gaven aan dat er slechts een grove schatting van de kosten te geven zijn. Wij hebben GS dan ook opgeroepen om over deze potentiële kosten zo snel mogelijk duidelijkheid te geven en oplossingen aan te dragen om deze zo beperkt mogelijk te houden. Goed kwalitatief OV kan er bovendien voor zorgen dat minder mensen deel hoeven te nemen aan het WMO-vervoer omdat het reguliere OV vervoer nu wel voor hen geschikt is. 

"Doordat het busvervoer een stuk goedkoper wordt zijn mensen die aangewezen zijn op de deeltaxi straks duurder uit dan de mensen die met het OV reizen. Wij hebben ervoor gepleit dat dit niet moet kunnen. Deze groep mensen zou evenveel voor hun taxi moeten betalen als voor een busreis. De provincie en gemeenten moeten hiervoor samen geld uittrekken", aldus Johan Martens.

Basiskwaliteit
De evaluatie van de pilots moet gebeuren voordat de pilots aflopen. Wij zijn blij met de toezegging van GS op dit punt. Bij een gunstig verloop van de pilot kan de pilot dan naadloos overgaan in definitief beleid. Goedkoper openbaar vervoer is volgens GroenLinks stap twee. Nog belangrijker is een goede basiskwaliteit van het OV. Goede bussen die op tijd rijden en regelmatig een bus. Op aandringen van GroenLinks heeft de gedeputeerde Annemarie Moons (PvdA) toegezegd om nog voor de zomer met een eerste (kader)plan te komen hoe deze basiskwaliteit in Brabant gerealiseerd kan worden.