GEMERT-BAKEL / GILZE-RIJEN - De Statenfractie van GroenLinks is tegen de proef met genetisch gemanipuleerde maïs (NK603) die het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto wil uitvoeren op akkers in de Brabantse gemeente Gemert-Bakel en Gilze-Rijen en in Lelystad, Raalte en Borger-Odoorn. GroenLinks is tegen deze proef, omdat de veiligheid van gentech gewassen niet vaststaat. Bovendien gaat het hier om een gewas dat resistent is gemaakt voor een specifiek bestrijdingsmiddel.
Uit onderzoek van het Franse instituut Crii-Gen blijkt dat er gezondheidsrisico's kleven aan het verbouwen van de genetisch gemanipuleerde maïs NK603. Het door Monsanto uitgevoerde onderzoek op ratten is volgens het instituut wetenschappelijk volstrekt onvoldoende om daaraan de conclusie te verbinden dat de consumptie veilig zou zijn.
Uit de statistische gegevens blijkt onder meer dat in tientallen gevallen sprake was van significante verschillen tussen de proefdieren en de controlegroep, met als meest in het oog springende resultaat dat bij de proefdieren die NK603-maïs hadden gegeten vervormingen en verkleuringen van lever en nieren te zien gaven. Het is de bedoeling dat deze maïs als voer gaat dienen voor varkens. Via het slachthuis komen deze dieren uiteindelijk in onze voedselketen terecht.
Bufferzone
Volgens de afgegeven ontwerpbeschikking wordt bij de proef op de akkers in Gemert-Bakel en Gilze-Rijen een bufferzone van 250 meter aangehouden tussen het proefveld en andere gewassen. Die afstand is volstrekt onvoldoende. In Canada werden pollen en zaailingen van genetisch gemodificeerde maïs op meer dan vijf kilometer afstand van het oorspronkelijke proefveld aangetroffen. Daarmee vormt deze genmaïs een risico voor het voortbestaan van gewone en biologische landbouw.
De maïs van het type NK603 is resistent gemaakt tegen het bestrijdingsmiddel Roudup van Monsanto. Wat het effect is van residuen van dit middel op mensen is onvoldoende onderzocht. In de vergunnings-aanvraag van Monsanto én in de VROM-ontwerpbeschikking wordt verder niet aangegeven wat de toegevoegde waarde is van veldproeven in Brabant en andere Nederlandse provincies. Elders in de wereld worden inmiddels talloze arealen beplant met NK603.
Tegenstander
De Statenfractie van GroenLinks Brabant en de SP Brabant zijn tegenstander van de proef. Ook de Europese Commissie is tot dusver tegenstander van de invoer van deze genetisch gemanipuleerde maïs. "Het lijkt erop dat het bedrijf via de proeven in Gemert-Bakel en Gilze-Rijen de Europese markt klaar wil stomen voor introductie van gemanipuleerde gewassen", aldus fractievoorzitter Hetty Tindemans.
Sinds 1998 wordt in de Eurozone een 'zero-risk'-beleid aangehouden op het gebied van genmodificatie met een volledig moratorium op genetisch gemanipuleerde gewassen. Daarin kwam in 2003 verandering met de goedkeuring van de Europese richtlijn betreffende de handel en etikettering van GGO-ingrediënten gebruikt in levensmiddelen en dierenvoeding. Er is echter in Europa een onmiskenbare tendens naar striktere regelgeving. Daardoor is het aanbod van genetisch gemanipuleerde op de Europese markt nog steeds bijzonder schaars.
Geblokkeerd
Door een wetswijziging is het sinds 2004 wel mogelijk om in de Europese Unie genetisch gemodificeerde rassen te verbouwen. Griekenland, Italië, Oostenrijk, Polen en Luxemburg weigeren echter tot nog toe steeds deze rassen toe te laten. De Europese Commissie staat niet toe dat lidstaten op eigen initiatief specifieke gengewassen verbieden, maar dit beleid wordt met succes geblokkeerd door de Europese raad van ministers van de lidstaten.
- Meer informatie: www.gentech.nl
- TV-reportage: Canvas over Monsanto
- Links: Genetische manipulatie
- Voorbeeld: schrijf een bezwaarschrift (voor 18-02-2008)
- Website: Weet wat je eet