Het technische gedrocht PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) is op 6 februari ‘zonder bezwaar’ goedgekeurd door een meerderheid Provinciale Staten. GroenLinks stemde uiteraard tegen. De natuur schiet met de PAS weinig tot niets op. Pas over 6 jaar mogen we ingrijpen…
GroenLinks Brabant is groot voorstander van heldere bestuurlijke stukken. Maar de tekst ´Niet instemmen met de PAS is geen optie' is politiek gezien toch even een slag in je gezicht als je streeft naar verbetering, in plaats van verslechtering, van onze mooie Brabantse natuur.
Want dat is wat we willen: onze natuur herstellen, die al decennia lang aantoonbaar erg veel te lijden heeft van industrie, wegen en landbouw. En robuust maken, ook om de effecten van een grilliger wordend klimaat aan te pakken.
GS stelt dat de natuur gebaat is bij de PAS om verdere verslechtering te voorkomen. Maar is dat zo? Experts spreken dit tegen. Het Statenstuk waarschuwt ons dat maatschappelijke organisaties, waaronder milieuorganisaties, onbegrip zullen hebben als we vandaag niet instemmen. We zijn zeer bekend met de bezwaren van veehouders, maar op welke milieuorganisaties doelt de Gedeputeerde? De organisaties waar GroenLinks contact mee heeft gehad beweren iets heel anders.
Ik zal niet ingaan op de hele zienswijze van Werkgroep Behoud de Peel. U heeft daar zelf kennis van kunnen nemen. Maar ons vallen daarbij twee dingen op. Ten eerste leidt de PAS maar tot een minieme daadwerkelijke stikstofafname. En ten tweede zullen onze Oost-Brabantse Peelgronden, al ruim 300% meer stikstofverzadigd dan Europees is toegestaan, niet gebaat zijn bij de voorgenomen herstelmaatregelen zoals afgraven. Het waterpeil en de bodem zijn instabiel, forse verplichte ingrepen in de natuur maken het er bepaald niet beter op en zullen de komende jaren de natuurwaarden en robuustheid niet vergroten.
Méér megastallen
Grootste bezwaar van GroenLinks tegen de PAS is de package deal tussen uitstootvermindering om de natuur te beschermen en de ontwikkelruimte voor wegen, industrie en veehouderij. De PAS is voor ons overduidelijk een manier om ontwikkelruimte te geven. Wij zijn van mening dat in het grootste deel van Brabant die ontwikkelruimte er helemaal niet is. Zeker niet voor intensieve veehouderij. Vanwege de gevaren voor de volksgezondheid van de omwonenden, dierziekten, stank, de mestberg en de negatieve effecten voor ons water, onze lucht en onze bodem. Bovendien: als de PAS uitbreidingen van megastallen toestaat, hoe zit het dan met het stimuleren van alternatieve voedselketens, regionale streeklandbouw en innovatieve nieuwe manieren om Brabantse landbouw te bedrijven? Die bedrijfseconomische kansen krijgen geen stimulus als de PAS ontwikkeling van de intensieve veehouderij faciliteert.