Vrijdag 13 april heeft fractievoorzitter Paul Smeulders gedeputeerde Yves de Boer het pamflet ‘Goan met die wind!’ aangeboden. Het pamflet is opgesteld door Werkgroep Economie van GroenLinks Brabant en daagt het provinciebestuur uit om meer gebruik te maken van de kansen die windenergie biedt. Het pamflet werd goed ontvangen. Het CDA en de PvdA onderschrijven het en ook gedeputeerde De Boer (VVD) reageerde positief.



Bekijk ook de pdf-versie van het pamflet: Goan met die wind!, of lees de tekst hieronder.

Pamflet: Goan met die wind!

We hebben het volop, het is gratis te gebruiken en het levert ons bakken met energie op. Kom daar maar eens om in tijdens van crisis. Waarom maakt Brabant niet optimaal gebruik van windkracht?

Turbo in de turbines

Ondernemers, burgers en boeren in heel Brabant hebben mooie plannen voor losse molens of parken. In Brabant duurt het nu 5 tot 7 jaar voordat windmolens kunnen worden geplaatst. De provincie kan besluiten om dit te versnellen. Waar wachten we op?

Go West

De regio West-Brabant biedt ons een plan om 100 MW aan windenergie te realiseren. Dat tikt aan in onze zelfvoorzienendheid en energieneutraliteit. De A16 vormt ook de perfecte plek voor zo´n groot park. Het landschap langs die snelweg past bij forse turbines: HSL, wegen, sporen, bedrijven… We maken het mogelijk als we de Verordening Ruimte aanpassen voor grote windprojecten.

Het waait ook in het Oosten

Een aantal grote gemeenten buiten West-Brabant wil (meer) windenergie realiseren op bedrijventerreinen. Goede ontwikkeling! Laten we in gesprek gaan met die gemeenten en ondernemers en de belemmeringen wegnemen om die plannen te realiseren.

Burgers, boeren en buitenlui

Wij geloven dat groei van windenergie alleen mogelijk is bij participatie. Wat bedoelen we daarmee? Geef burgers het recht in een windpark te investeren, om de stroom voor het gezin op te wekken. Stimuleer boeren en andere grondeigenaren om hun grond aan te melden als windmolenlocatie en zelf te investeren in bouw en opbrengst. En ga tenslotte het NIMBY-effect tegen door molens te clusteren in het landschap. Op een mooi ontworpen manier, met regie van de omwonenden.

Lange lijnen in het landschap

Een good practice is het nieuwe mooie windpark in de gemeente Wieringermeer. Dit park voldoet aan de drie Gouden Regels:

  1. Bouw enkelvoudige rijen windmolens, in dun bewoonde gebieden, als lange lijnen in het landschap.
  2. Laat de lijnen aansluiten op bedrijventerreinen of op bestaande ‘losse’ windmolens.
  3. Blijf 8 tot 10 km uit elkaar, of zo veel minder als het landschap toestaat.

Eén plan voor Brabant

Lange lijnen en mooie parken zijn alleen mogelijk bij een clustering van windenergie. Liefst in de vorm van een regionaal windpark. In een ontwerp van zo’n regionaal Brabant windpark staat inpasbaarheid, effectiviteit/opbrengst, schoonheid en participatie centraal. Onderdeel van de ontwerpaanpak is om vooraf te schatten hoeveel windmolens nodig zijn voor energieneutrale gemeentes. En wie weet – als het ons voor de wind gaat – zijn we binnenkort op weg naar energieneutraal Brabant!



Vorige maand was fractielid Theo Bouwman ook al te gast bij de Kamer van Brabant, om de zorg van de fractie uit te spreken over de huidige koers van energietransisitie in Brabant.