De nieuwe coalitie van VVD, FvD, CDA en Lokaal Brabant lijkt toch door te gaan. Ondanks de grote bezwaren van bijna de helft van de leden van het CDA. En “onder strenge voorwaarden”, waarvan onduidelijk is wát die zijn en wanneer die worden geschonden. Alleen daarom al lijkt deze nieuwe coalitie, leunend op niet meer dan één zetel meerderheid, geen stabiel provinciebestuur te leveren.

Partijkartel

De fundamentele kloof tussen Forum en de andere partijen, zal bij voortduring dit provinciebestuur achtervolgen en de slagkracht beperken. Hoe kun je stabiel samenwerken met een partij die de rechtstaat aanvalt, signalen in haar gelederen heeft van rechtsextremisme en antisemitisme,  willens en wetens fake news verspreidt over minderheidsgroepen, klimaatprobleem en stikstofprobleem simpelweg ontkent, Nederland internationaal  wil isoleren en andere partijen, zoals CDA en VVD, verwijt uit te zijn op de vernietiging van Nederland? De Brabantse FVD-fractie maakt gewoon onderdeel uit van deze partij, ondersteunt de lijn van Baudet, geeft aan dat er geen klimaat- en stikstofcrisis is en spreekt over het ‘partijkartel in Brabant’ en ‘ongecontroleerde immigratie’.

Geen evenwicht

Is op zichzelf deze samenwerking al een bizarre keuze, in het licht van de huidige coronacrisis én stikstofcrisis, is deze keuze volstrekt onverantwoord. Midden in crisistijd wordt een ploeg sterke, ervaren en ingewerkte bestuurders goeddeels ingeruild voor een niet ingewerkte groep nieuwelingen, die met een wankele politieke basis aan de slag moet. VVD en CDA zouden zich hiervan rekenschap moeten geven. Meer dan ooit heeft Brabant een breed gedragen coalitie ‘ door het midden’  nodig. Zo’n coalitie hadden we. Voor GroenLinks had en heeft het de voorkeur om deze voort te zetten. Dit is van essentieel belang voor een krachtig Brabant dat klaar is voor de toekomst.  CDA en VVD laten juist in crisistijd de traditie van besturen door het midden los. Uiterst onverstandig. Doordat je geen evenwicht meer hebt in je dagelijks bestuur, ontwikkel je blinde vlekken voor problemen en voor oplossingen. Je mist, of negeert, signalen vanuit een breder netwerk en bredere achterban.

Overbrugbaar

GroenLinks kent de oorzaak van de huidige Brabantse bestuurlijke situatie. De verschillen van inzicht, zeker ten aanzien van de veehouderijbesluiten van 2017, zijn evident. Die verschillen zijn echter wel degelijk overbrugbaar. De GroenLinks-fractie in Provinciale Staten en gedeputeerde Grashoff hebben zich van meet af aan hiervoor ingespannen. Niet voor niets stelde de voor stikstofbeleid verantwoordelijke gedeputeerde Grashoff al snel voor om de termijnen voor het veehouderijbeleid op te schuiven, zodat er ruimte ontstond om het in ontwikkeling zijnde landelijk beleid af te wachten en te komen tot een zorgvuldige afstemming van Rijks- en provinciaal beleid. Meermaals heeft hij daarbij aangegeven zorgvuldig omgaan met de belangen van agrarische ondernemers daarbij van cruciaal belang te vinden. De fractie heeft vanuit de gemeenschappelijke sociale beginselen altijd goed opgetrokken met het CDA om leefbaarheid en cultuur te bevorderen in de provincie. We zijn erg bezorgd over deze onderwerpen onder een coalitie van rechts tot zeer rechts.

Wij doen bij deze alsnog een beroep op het CDA, maar evenzeer op de VVD: stop met dit onzalige en voor Brabant schadelijke initiatief. Open opnieuw de gesprekken met D66, GroenLinks en PvdA en wellicht ook andere fracties, om, juist in deze tijd, een breed, stabiel en slagvaardig bestuur voor Brabant te behouden. GroenLinks stond én staat hiervoor open.