Theo Bouwman (GroenLinks) heeft samen met Jeffrey van Agtmaal (CDA) het Brabantse college vragen gesteld over het opheffen van de internationale trein naar België. Want goede internationale verbindingen zijn belangrijk om als regio nog sterker te worden.
Geacht college,
‘Geen treinverbinding meer vanuit Brabant naar België in 2012’, kopte Omroep Brabant onlangs op haar website. Het bericht verwijst naar het opheffen van de zogenaamde Beneluxtrein, de internationale treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel via Roosendaal. Deze verbinding vervalt omdat vanaf 2012 tussen Amsterdam en Antwerpen de Fyra gaat rijden. Het materieel van de Beneluxtrein moet worden ingezet om de lijn Amsterdam - Brussel op sterkte te krijgen.
De Brabantse overstap van de Beneluxtrein in Roosendaal zou worden overgenomen door de HSL-shuttle in Breda. De Belgen werken echter niet optimaal mee aan het aansluiten van deze HSL-shuttle. Zo lang de verbinding vanuit Breda niet actief is, rijdt er dus geen intercity meer vanuit Brabant naar België. Dit terwijl de Tweede Kamer eerder een motie heeft aangenomen waarin staat dat de Beneluxtrein pas mag worden opgeheven wanneer de HSL-shuttle (via Breda) rijdt.
Wie straks vanaf Zeeland, Roosendaal, Breda, Tilburg, Eindhoven, Arnhem of Nijmegen naar Antwerpen wil reizen, heeft twee opties. Het is mogelijk om de stoptrein vanuit Roosendaal naar België te pakken: deze stoptrein rijdt slechts 1 keer per uur en doet er aanzienlijk langer over dan de Benelux-trein omdat de stoptrein 10 stops maakt. De andere mogelijkheid is om eerst vijfendertig minuten de verkeerde kant op te reizen, om in Rotterdam op de trein naar Antwerpen te stappen. Voor die omreis mag de reiziger dan ook nog een extra Fyra-toeslag neertellen. Meer betalen om later aan te komen: dat is het spoorboekje op zijn kop. Ondanks mooie woorden, lijkt de spoorverbinding ‘Brabant-België te ontsporen.
Minister Melanie Schulz van Haegen heeft onlangs Kamervragen beantwoord met betrekking tot deze problematiek. Uit diverse media blijkt de Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten zich samen met wethouder Wilbert Willems (Breda) flink in te zetten voor de kwestie. Omdat Brabant veel investeert om een nog sterkere regio te worden en onze fracties de treinverbinding met België en Duitsland in dit kader zeer belangrijk vinden, stellen wij de volgende vragen:
- Is het college net als onze fracties van mening dat het van groot maatschappelijk belang is dat er vanuit Brabant, naast de stoptrein vanuit Roosendaal, ook een snelle verbinding naar België blijft rijden? Zo ja, bent u bereid dit standpunt nogmaals onder de aandacht te brengen bij de minister, de Tweede Kamer en de Belgische overheid? Zo nee, waarom niet?
- Was het college bekend met de aanstaande concrete opheffing van de internationale trein naar Brussel?
- Hoe rijmen de mediaberichten van o.a. Omroep Brabant ‘Geen treinverbinding meer vanuit Brabant naar België in 2012’ met de beantwoording van Kamervragen van minister Melanie Schulz van Haegen?
- Welke actie heeft het college genomen om het opheffen van de Benelux-trein te voorkomen? Welke acties gaat het college nog ondernemen om de opheffing teruggedraaid te krijgen en op welke termijn?
- Wordt dit thema gezamenlijk met de partners uit West- en Midden-Brabant en/of in Brabantstad-verband in de richting van Den Haag opgepakt? Zo ja, hoe verloopt deze samenwerking? Zo nee, waarom niet?
- Wat is de laatste stand van zaken met betrekking tot de shuttle-verbinding die tussen Breda en Brussel moet gaan rijden?
- Is er, in afwachting van de komst van de shuttle, gedacht aan alternatieve scenario’s om de huidige Internationale trein bijvoorbeeld dan wel niet van Brussel via Breda tot Amsterdam, maar in ieder geval tussen Antwerpen en Breda te laten rijden over het al jaren werkloos liggende HSL-spoor? Hoe worden dergelijke ideeën ontvangen?
- Bent u het met onze fracties eens dat een intercityverbinding vanuit Eindhoven naar Duitsland wenselijk is in het kader van grensoverschrijdend passagiersvervoer? Zo ja, wat doet u eraan om deze verbinding te realiseren? Zo nee, waarom niet?
- Is het mogelijk om de verbinding Brussel -Breda en Eindhoven - Düsseldorf te combineren om zo optimaal in te zetten op internationale verbindingen? Zo ja, vindt u dit wenselijk? Zo nee, waarom niet?
Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.
Hoogachtend, namens de Statenfracties van het CDA en GroenLinks,
Jeffrey van Agtmaal (CDA)
Theo Bouwman (GroenLinks)