De provincie Noord-Brabant gaat Brabant Water (waarvan de provincie grootaandeelhouder is) vragen in iedere Brabantse gemeente een openbaar watertappunt te plaatsen. Ook wordt in het provinciehuis en bij ontvangsten van de provincie elders alleen nog maar kraanwater geserveerd. Een motie van deze strekking ingediend door GroenLinks en het CDA is aangenomen door Provinciale Staten.

Januari 2012 brachten Provinciale Staten een werkbezoek aan Brabant Water. Tijdens dat bezoek was veel aandacht aan wat BrabantWater doet aan maatschappelijke verantwoord ondernemen (MVO). Zo richt de organisatie zich op obesitasbestrijding, drinkwatervoorziening in ontwikkelingslanden, biodiversiteitsbevordering en klimaatneutraliteit. Tijdens het werkbezoek vertelde Guiljo van Nuland (directeur van Brabant Water) dat kraanwater 5 maal vaker gecontroleerd, 500 maal goedkoper en 1000 maal beter voor het milieu is dan flessenwater.



Op basis van deze informatie vinden de Statenfracties van GroenLinks en het CDA het in de motie wenselijk dat in het centrum van iedere Brabantse gemeente waar BrabantWater de drinkwatervoorziening verzorgt, minstens 1 openbaar watertappunt aanwezig is waar meegebrachte flessen kunnen worden gevuld.



GroenLinks-Statenlid Paul Smeulders: “We hopen dat BrabantWater hiervoor de samenwerking zoekt met non-profitorganisatie Jointhepipe.org of soortgelijke organisatie, zodat een gedeelte van het budget ten goede komt aan drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden. Dit past in het MVO-beleid van BrabantWater.”



CDA-Statenlid Jeffrey van Agtmaal: “Wij moeten als provincie het goede voorbeeld geven. Na een motie van Gerda Verburg is de Tweede Kamer ertoe overgegaan om kraanwatertappunten te installeren en geen flesjes water meer te verstrekken. Wij volgen nu dat voorbeeld.”