Vrijdag spraken we in Provinciale Staten over de energietransitie. In Brabant liggen we niet op schema om onze doelen voor CO2-reductie en de opwek van duurzame energie te gaan halen. Klimaatneutraliteit is breder dan de energietransitie alleen. Dankzij GroenLinks gaan we onderzoeken hoe we CO2-besparingsdoelen kunnen opnemen in álle begrotingsprogramma’s! Ook gaan we onderzoeken hoe we beter geïnformeerd kunnen worden over de voortgang van de energietransitie en de klimaatdoelen.
In het bestuursakkoord hebben wij een stip op de horizon gezet: in 2050 is Brabant klimaatneutraal. Zo doen we wat nodig is om Brabant en de planeet leefbaar te houden. Maar om klimaatneutraliteit te bereiken, moet er nog veel gebeuren. De Zuidelijke Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar een belangrijk deel van de transitie naar klimaatneutraliteit: de Brabantse energietransitie. Het rapport brengt de voortgang van de transitie in kaart: liggen we op schema om onze tussentijdse doelen van 55% CO2-reductie en 50% duurzame opwek in 2030 te halen? Hoewel onze CO2-uitstoot daalt en de opwek van duurzame energie gestaag toeneemt, liggen we niet op schema voor onze tussentijdse doelen en is klimaatneutraliteit nog ver weg.
Net als de Zuidelijke Rekenkamer is onze fractie dan ook kritisch: wat ons betreft moeten we alles op alles zetten om de doelen wél te halen. Hiervoor is het belangrijk dat de provincie meer regie neemt, zowel in de RES’sen (Regionale Energie Strategieën) als bij de warmtetransitie. Ook moeten we zorgen voor een betere mix tussen wind- en zonne-energie. Momenteel wekken we in Brabant namelijk veel minder windenergie op dan optimaal is voor goede leveringszekerheid door het jaar heen en om het elektriciteitsnet optimaal te gebruiken. Dit is heel belangrijk in de context van netcongestie. Gelukkig hebben Provinciale Staten een aantal aanbevelingen van de Rekenkamer overgenomen. Zo hebben we als PS, Gedeputeerde Staten opdracht gegeven om de potentiegebieden voor windenergie en zonneparken te gaan concretiseren. In de RES Oost-Brabant is zo’n onderzoek al uitgevoerd en daar heeft dat succesvol nieuwe potentiegebieden in beeld gebracht.
Een van de grootste zorgpunten van de Zuidelijke Rekenkamer betreft de gebrekkige informatievoorziening aan Provinciale Staten, die verspreid is over meerdere kanalen en die het ontbreekt aan eenduidigheid. Daarnaast is het niet duidelijk hoe de huidige maatregelen precies bijdragen aan energiebesparing, productie van hernieuwbare energie en CO2-reductie. Ook is het aan de hand van de huidige rapportages lastig te beoordelen of we op koers liggen om onze doelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. Samen met PvdA, D66, SP, CU-SGP en Volt dienden wij dan ook een motie in om de voortgang van onze klimaatdoelstellingen inzichtelijker te maken voor Provinciale Staten. Uiteindelijk hebben we de motie aangehouden, omdat Gedeputeerde van der Horst heeft toegezegd om met de Werkgroep Energie en de ambtelijke organisatie te gaan onderzoeken hoe we jaarlijks bij de begrotingscyclus inzicht kunnen krijgen in de voortgang van de klimaatdoelen en of we daar een onderbouwd CO2-reductiepad in op kunnen nemen. Wij kijken uit naar de resultaten van dit onderzoek en ook naar de energievisie die GS hebben aangekondigd voor september.
Tot slot is klimaatneutraliteit natuurlijk breder dan de energietransitie alleen. Op ons verzoek heeft de Gedeputeerde toegezegd te gaan onderzoeken hoe we CO2-doelstellingen kunnen opnemen in álle begrotingsprogramma’s en om hier Provinciale Staten bij te betrekken. Wij zijn erg blij met deze toezegging en gaan de resultaten goed in de gaten houden.
Op naar een klimaatneutrale toekomst!