GroenLinks vindt de gepresenteerde visie 'de nieuwe koers van het Stadteland' van Gedeputeerde Staten (GS) en de aanbevelingen van de Commissie (cie) van Doorn in 'Al het vlees duurzaam' inclusief het Verbond van Den Bosch niet stevig genoeg om het Brabantse platteland en de landbouwsector weer gezond maken. “Als GroenLinks in 2020 achterom kijkt willen wij een groen, vitaal en kansrijk platteland zien, waar het goed en gezond toeven is, waar je zonder risico om ziek te worden kunt wonen en recreëren en waar dieren fatsoenlijk worden gefokt” aldus Patricia Brunklaus tijdens de behandeling in Provinciale Staten (PS) op 9 december 2011.

Leefbaarheid

Burgers zijn in opstand gekomen met het initiatief Megastallen Nee, inwoners klagen over de stankoverlast waardoor hun woonsituatie verslechterd, mensen zijn en worden ziek van de ziektes die de grote massa’s dieren verspreiden. Onverklaarbare kwalen culmineren uiteindelijk in ziektes als Q-koorts, MRSA en astma.

Door de bulkproductie, veelal voor de export gaat ook het platteland failliet. De gronden raken uitgeput, de wateren vervuild en de biodiversiteit wordt afgebroken.

De vreselijke beelden van varkensruimingen staan nog op het netvlies en toch is de sector zich opnieuw aan het inrichten. En hoe! Met de schadeloosstellingen van toen worden nu nog grotere stallen gebouwd, de dieraantallen nemen toe en daarmee ook de risico’s.

De vrije markt?

GS stelt voor om met liberale marktprincipes het platteland en de landbouwsector weer in balans en toekomstbestendig te krijgen. GroenLinks vindt dat er meer sturing nodig is. De participatie van burgers krijgt van GS een belangrijke rol. Een goed idee maar hoe sterk kan de individuele burger staan ten op zichtte van een de sector die zwaar georganiseerd is en ondersteund wordt door een stevige belangenlobby. GroenLinks wil duidelijkheid van GS hoe de participatie van burgers verzekerd en verankerd wordt.

GroenLinks kiest voor een stevige aanpak waardoor dieren een beter leven krijgen, de bedreiging van de volksgezondheid in Brabant afneemt en de Peel weer snel op peil komt! Op 9 december hebben we met moties, de visie en aanbevelingen proberen aan te scherpen. Hierbij hebben we kleine successen geboekt maar de door ons gewenste stevige aanpak komt er niet.