MOERDIJK - GroenLinks vindt dat de ontwikkeling van een nieuw grootschalig bedrijventerrein in Moerdijkse Hoek onmiddellijk moet worden gestopt. Vanaf nu moet volgens de fractie alle energie worden gericht op het benutten van de nog beschikbare ruimte op het bestaande bedrijventerrein Moerdijk. De cijfers van het Centraal Plan Bureau onderstrepen dat in een recent rapport. Indien CDA en VVD dat ook accepteren, ligt een oplossing voor het slepende conflict rond Moerdijk onder handbereik.

GroenLinks vindt al sinds 1999 dat de vele miljoenen die de provincie Brabant heeft uitgegeven aan het zogeheten ‘bovenregionaal bedrijventerrein’ in de Moerdijkse Hoek tot niets anders heeft geleid dan verspilling. Ondanks diverse signalen dat er geen enkele behoefte was aan nog eens 600 hectare bedrijventerrein, en ondanks voortekenen dat het plan zou leiden tot grootschalige leegstand, ging Gedeputeerde Staten ongestoord verder met dit geldverspillende prestigeobject.

Nieuwe cijfers
Net voordat het project definitief in de besluitvormende fase zou komen, lanceerde het Centraal Plan Bureau (CPB) een rapport over de economische ontwikkelingen voor de komende decennia en de behoefte aan bedrijventerreinen. Het CPB concludeert in drie van de vier scenario’s dat er sprake is van een negatieve ruimtevraag voor bedrijven na 2020.  Op basis van deze cijfers is er nog maar 300 hectare nodig.  Inmiddels staat vast dat deze ruimte ruimschoots aanwezig is op het bestaande bedrijventerrein van Moerdijk.

Uiteindelijk ziet het college van GS onder aanvoering van portefeuillehouder Onno Hoes (VVD) ook in dat doorgaan met Moerdijkse Hoek onhaalbaar is. Daarbij speelde tevens een rol dat nut en noodzaak van een nieuw bedrijventerrein nadrukkelijk onderbouwd moet worden in een milieu-effectenrapportage. Dat is een wettelijk voorgeschreven milieurapport dat opgesteld moet worden bij grote projecten.

Nihil
Omdat de haalbaarheid van het project daardoor nagenoeg nihil is, gooide GS het roer in januari 2006 rigoureus om en besloot samen te gaan werken met de gemeente Moerdijk aan een alternatief plan. In dit plan, ‘Port of Brabant’, wordt optimaal gebruik gemaakt van de bestaande ruimte in Moerdijk. Deze koerswijziging is vastgelegd tussen provincie en gemeente Moerdijk onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad en provinciale staten en zou er toe moeten leiden dat Moerdijkse Hoek op 1 juni 2006 definitief van de agenda wordt afgevoerd.

De gemeenteraad van Moerdijk heeft de afspraken inmiddels in meerderheid goed gekeurd, maar binnen Provinciale Staten is er tot dusver geen meerderheid voor gevonden. Met name CDA en VVD, de partij van portefeuillehouder Hoes, kunnen of willen zich nog niet bij de koerswijziging neerleggen. Beide partijen weigeren namelijk tot dusver de afspraken met de gemeente Moerdijk te bespreken in Provinciale Staten. Opmerkelijk genoeg staan beide partijen achter nader onderzoek naar alternatieve oplossingen onder voorwaarde dat de plannen voor Moerdijkse Hoek onverminderd doorgaan.

Patstelling
Mocht Provinciale Staten op 10 maart niet instemmen met de afspraken, dan blijft de onzekerheid voor de bewoners van Moerdijk bestaan en komen provincie en gemeente opnieuw in een patstelling terecht. Een patstelling die juist nu kan worden doorbroken. GroenLinks vindt daarom dat nú de kans gegrepen moet worden om uit die impasse te komen. De fractie is er daarbij van overtuigd dat het optimaal benutten van het huidige bedrijventerrein vele positieve kanten heeft, omdat door nieuwe investeringen ook de mogelijkheid ontstaat het terrein een meer duurzame en groene inrichting te geven. En zeker niet onbelangrijk: ook het polderlandschap in Moerdijkse Hoek kan dan behouden blijven.