In maart vroegen Jade van der Linden en Anne-Miep Vlasveld samen een themabijeenkomst aan over de vraag: Hoe gaat de provincie Noord-Brabant om met veehouderijen net over de Brabantse grens? Beide fracties hebben al meerdere keren vragen gesteld en nu vonden zij het tijd om met alle fracties en de Gedeputeerde(n) hierover te praten. Op vrijdag 15 oktober vond deze bijeenkomst plaats.  

GroenLinks maakt zich zorgen over de Brabantse natuur. We merken dat we weinig grip hebben op de stikstofuitstoot die plaatsvindt over de grens en in het bijzonder van de veehouderijen nét over de grens. Onze provincie heeft een mooi middel in handen, het adviesrecht, die zij kan gebruiken wanneer er voor onze Brabantse overbelaste natuur een onwenselijke vergunning is aangevraagd nabij de grens in Vlaanderen. Helaas is dit adviesrecht gebaseerd op oude normen en kaders en door alle ontwikkelingen in het stikstof dossier, in zowel Nederland als in België, is dit instrument verouderd.   

Twee jaar geleden kreeg Jade van der Linden een toezegging van Gedeputeerde Grashoff dat er een nieuw beoordelingskader zou komen en dus nieuwe afspraken met Vlaanderen omtrent de stikstofuitstoot net over de grens. Deze nieuwe afspraken zijn nog niet gemaakt en volgens het College is het op dit moment niet opportuun om nieuwe definitieve afspraken te maken omdat er eerst een nieuwe Vlaamse PAS moet komen. Gelukkig konden Gedeputeerden Ronnes en Lemkes ons toezeggen dat, zodra de nieuwe Vlaamse PAS in werking treedt, zij met Vlaanderen in gesprek gaan om nieuwe afspraken te maken.   

Zo is het nu bijvoorbeeld dat er door de provincie pas beroep aangetekend wordt als een initiatief leidt tot een depositie op een overbelast Noord-Brabants Natura 2000-gebied van meer dan drie mol/ha/jaar. Hier zijn we aan onze kant van de grens veel strenger op. Hetzelfde geldt voor de afstandsgrens van 25 km tot de emissiebron die we in Nederland aanhouden en een beginselafstand van 15 km bij Belgische risicovolle bedrijven. Nieuwe afspraken hierover zijn volgens GroenLinks dan ook noodzakelijk. Ook kreeg GroenLinks de toezegging dat wanneer er nieuwe afspraken gemaakt gaan worden met Vlaanderen, de input van onze Brabantse grensgemeenten wordt verzameld en meegenomen. Hier is GroenLinks blij mee, want we vinden belangrijk dat we onze grensgemeenten zo goed mogelijk ondersteunen bij het handelen tegen de milieueffecten die worden veroorzaakt over de grens.