De gemeente Tilburg heeft onlangs het bestemmingsplan ‘Den Bogerd’ in procedure gebracht. Het plan behelst de realisatie van 380 woningen en bevindt zich als enige nieuwbouwplan van de gemeente Tilburg in het buitengebied. De plannen zijn in strijd met de verordening ruimte en bedreigen de natuur. GroenLinks vindt dat GS moet ingrijpen.
In het plangebied zitten diverse beschermde diersoorten. Er ligt een dassenburcht, er nestelen steenuilen en het gebied vormt een belangrijke verbindingszone tussen twee Natura2000 gebieden ‘De Brand’ en ‘De Leemkuilen’ waar – voor Nederland – unieke populaties boomkikkers en kamsalamanders huizen. De verbindingszone is belangrijk omdat de populaties onderling moeten kunnen uitwisselen. Midden in het plangebied ligt een populierenbos dat valt in de huidige Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Deze EHS moet voor dit plan wijken en opgeschoven worden.
In Udenhout is veel weerstand tegen het voornemen van de gemeente Tilburg om dit gebied te gaan gebruiken voor woningbouw. Dit blijkt onder meer uit het feit dat op het ontwerp bestemmingsplan ruim 100 zienswijzen zijn ingediend.
GroenLinks heeft vragen over de keuze voor de uitbreidingslocatie, de te bouwen aantallen woningen in Tilburg, de bijzondere voorwaarden van Collectief Particulier Opdrachtgever schap mbt de grondprijzen, de aantasting van de natuur, de geluidsnormen en de m.e.r. rapportage.
GroenLinks heeft GS gevraagd om met een reactieve aanwijzing in te grijpen tegen het voornemen tot realisatie van deze wijk en door een aanpassing in de Verordening Ruimte een dergelijke ontwikkeling in de toekomst onmogelijk te maken.
De vragen aan GS:
Den Bosch, 11 oktober 2013
Schriftelijke vragen ex artikel 3.2 van het Reglement van Orde
Betreft: Nieuwbouwplannen Den Bogerd in Udenhout
Geacht College,
De gemeente Tilburg heeft onlangs het bestemmingsplan ‘Den Bogerd’ in procedure gebracht. Het plan behelst de realisatie van 380 woningen en bevindt zich als enige nieuwbouwplan van de gemeente Tilburg in het buitengebied.
In het plangebied zitten diverse beschermde diersoorten. Er ligt een dassenburcht, er nestelen steenuilen en het gebied vormt een belangrijke verbindingszone tussen twee Natura2000 gebieden ‘De Brand’ en ‘De Leemkuilen’ waar – voor Nederland – unieke populaties boomkikkers en kamsalamanders huizen. De verbindingszone is belangrijk omdat de populaties onderling moeten kunnen uitwisselen. Midden in het plangebied ligt een populierenbos dat valt in de huidige Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Deze EHS moet voor dit plan wijken en opgeschoven worden. Het hele plangebied heeft een provinciale aanduiding ‘Natte Natuurparel’ en heeft tevens de status ‘Zoekgebied stedelijke ontwikkeling.’
In Udenhout is veel weerstand tegen het voornemen van de gemeente Tilburg om dit gebied te gaan gebruiken voor woningbouw. Dit blijkt onder meer uit het feit dat op het ontwerp bestemmingsplan ruim 100 zienswijzen zijn ingediend.
Uw college heeft u op 3 juli 2013 een zienswijze ingediend op het voorliggend ontwerp bestemmingsplan 'Den Bogerd' en daarin wordt geconcludeerd dat het plan in de huidige vorm in strijd is met de Verordening Ruimte. Letterlijk schrijft u in uw zienswijze:
"Wij merken hierover op dat het plan niet duidelijk maakt op welke percelen de ca. 4 ha natuur- en landschapselementen worden aangelegd en op welke wijze de aanleg en de duurzame instandhouding feitelijk en juridisch zijn zeker gesteld, bijvoorbeeld met een anterieure overeenkomst. Hierdoor is sprake van strijdigheid met artikel 2.2 van de Verordening."
Het stemt ons positief dat u een kritische houding aanneemt aangaande dit bouwplan en erop wijst dat dit plan effecten heeft op de EHS tussen de Natura2000-gebieden ‘De Brand’ en ‘De Leemkuilen’ en in groter perspectief tussen de Campina/het Groene Woud en Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Uw zienswijze gaat echter voorbij aan het feit dat het huidige ontwerp bestemmingsplan 'Den Bogerd' op meerdere punten strijdig is met de Verordening Ruimte dan alleen de voorgestelde verplaatsing van de EHS.
Daarom stellen we uw college de volgende vragen over de keuze van de uitbreidingslocatie, de bijzondere voorwaarden van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, de natuurwaarden die zwaar onder druk komen, geluidsnormen en de m.e.r. rapportage. Tot slot vragen we u middels een reactieve aanwijzing in te grijpen tegen het voornemen tot realisatie van deze wijk en om de aanduiding ‘zoekgebied stedelijke ontwikkeling’ voor dit plangebied te heroverwegen.
Keuze uitbreidingslocatie
Volgens Stichting Behoud Buitengebied Mortel 2 onderbouwt de gemeente Tilburg in het bestemmingsplan niet waarom de woningbouw niet elders binnenstedelijk ingevuld kan worden terwijl dat volgens de VR wel een harde eis is wanneer een gemeente wil bouwen in het buitengebied /zoekgebied stedelijke ontwikkeling. Ze betogen dat er in de gemeente Tilburg, en zelfs in de nabijheid van de dorpen Udenhout en Berkel Enschot voldoende woningen van eenzelfde typologie elders binnenstedelijk gerealiseerd kunnen worden. Echter, binnenstedelijke plannen in Tilburg worden momenteel juist vertraagd of uitgesteld.
1. Vindt u het wenselijk dat de gemeente Tilburg in deze tijd prioriteit geeft ten aanzien van het enige buitenstedelijke plan boven binnenstedelijke plannen? Bent u met ons van mening dat realisatie van ‘Den Bogerd’ daarmee in strijd is met de Verordening Ruimte?
2. Bent u bekend met het feit dat de gemeente Tilburg onlangs heeft besloten om het binnenstedelijk plan ‘Akker/Heikant’ - bijna 900 woningen tussen Udenhout en Berkel Enschot - uit te stellen tot na 2020? En met het feit dat andere deelplannen uit de structuurvisie Noord-Oost 2020 van de gemeente Tilburg nog lang niet zijn gerealiseerd en in de planning nog ruim 10 jaar ontwikkeling gaan kosten, bijvoorbeeld ‘Overhoeken Koningsoord’, ‘De Hoge Hoek’ en ‘De Oostkamer’?
3. Bent u bekend met het feit dat er in Udenhout tussen de Udenhoutseweg en de sportvelden een terrein van meer dan twee hectare in handen is van diverse projectontwikkelaars, maar dat de gemeente Tilburg onlangs heeft aangegeven voorlopig geen ontwikkelingen op deze binnenstedelijke locatie te willen gaan doen?
4. Bent u bekend met de aanwezigheid van een grote rundveevoer-productiesilo van Brameco BV midden in het dorp Udenhout aan de Kreitenmolenstraat, een bedrijf dat o.a. veel stankoverlast voor de omwonenden in het dorp veroorzaakt? Het bedrijf geeft al jarenlang aan graag mee te willen werken met de gemeente Tilburg tot het vinden van een alternatieve locatie op een industrieterrein zodat er een groot terrein van een paar hectaren groot midden in het dorp vrijvalt voor een andere bestemming.
5. Bent u bekend met het feit dat de gemeente Tilburg twee jaar geleden het binnenstedelijk plan ‘De Noordkamer’ aan de zuidzijde van Udenhout heeft gestopt en daarbij als een van de argumenten aanvoerde 'dat er teveel plannen waren voor Udenhout' ?
De gemeente Tilburg kan in het bestemmingsplan op geen enkel punt hard aantonen dat er in deze tijd behoefte is aan deze wijk; het blijkt niet uit hun eigen woonvisie, noch uit hun kwalitatief woonbehoefte onderzoek. Daarom schermt de gemeente met een groep CPO-ers die zouden staan te springen om te gaan ontwikkelen in dit gebied. Het schijnt dat er van dit groepje van ca 20 CPO-ers, dat bekend staat onder de naam "jonge bouwmortels" er slechts een 5 tal echte starters zijn?
6. Bent u ermee bekend dat de rest van deze groep inmiddels al jarenlang een koopwoning heeft, voornamelijk in Udenhout zelf. Ondanks dat krijgt het hele collectief een fikse korting op de grondprijs. Volgens het exploitatieplan 'Den Bogerd' gaan er kavels in de verkoop voor 70 euro per m2, terwijl de buurman zo'n 489 euro per m2 moet gaan betalen. Vindt uw college deze vorm van grondprijzen politiek wenselijk?
Natuurwaarden
Volgens de Groenewoudafspraken, inmiddels hernieuwd in de Landschappen van Allure, ligt er juist een taakopdracht om de verbindingzone tussen De Brand en de Leemkuilen te versterken. De gemeente Tilburg heeft deze taakopdracht doorgeschoven naar Brabants Landschap, maar maakt met het realiseren van een nieuwbouwwijk en een rondweg op deze locatie zelf een keuze die strijdig is met uitgangspunten van de Landschappen van Allure.
7. Vindt u het wenselijk dat de gemeente Tilburg deze wijk in de EHS wil realiseren, en de EHS wil verplaatsen terwijl er provinciaal een "Nee tenzij"-beleid geldt ten aanzien van verplaatsingen van de EHS?
8. Klopt het dat vanuit de provincie voorheen steeds is gesteld dat bouwen in Den Bogerd alleen overwogen kon worden mits de EHS in dat gebied versterkt gaat worden en wanneer alle andere bouwplannen uit de Structuurvisie Noord Oost van de gemeente Tilburg gerealiseerd zouden zijn?
9. Bent u bekend met het feit dat het plangebied van Den Bogerd direct grenst aan de Natura2000-gebied ‘De Brand’ en dat het hele plangebied een provinciale aanduiding ‘Natte Natuurparel’ heeft?
10. In het bestemmingsplan staat dat er momenteel uitgegaan wordt van een planperiode van 13 jaar. Vindt u het wenselijk dat er 13 jaar lang bouwactiviteiten plaats gaan vinden in een gebied dat een belangrijke verbindingszone vormt tussen Natura2000-gebieden ‘De Brand’ en ‘De Leemkuilen’?
Geluidsnormen en m.e.r. rapportage
Sinds 1 juli 2012 is er een nieuwe Wet geluidhinder van kracht.
11. Klopt het dat volgens de nieuwe Wet geluidhinder er op deze locatie naar alle waarschijnlijkheid geen 380 woningen gerealiseerd mogen en kunnen worden?
12. Vindt u het wenselijk dat de gemeente Tilburg inzake Den Bogerd de geluidsnormen e.d. uit oude Wet Geluidhinder (geldig tot 1 juli 2012) hanteert, en het bestemmingsplan een paar dagen voor het verstrijken van deadline van het overgangsrecht in procedure heeft gebracht ?
13. Vindt u het wenselijk dat de gemeente Tilburg een rondweg wil realiseren in deze belangrijke verbindingszone tussen de Natura2000-gebieden ‘De Brand’ en ‘De Leemkuilen?’ Is er akoestisch onderzoek is gedaan naar de mogelijke effecten op het nabijgelegen stiltegebied van ‘De Brand?’
14. In het kader van ‘Den Bogerd’ heeft alleen een m.e.r. voortoets plaatsgevonden. Bent u voornemens de gemeente Tilburg te verzoeken om in deze kwestie een volledige m.e.r. op te stellen?
Conclusie
Gelet op bovenstaande is onze fractie ervan overtuigd dat realisatie van dit plan onwenselijk is.
15. Bent u voornemens in te grijpen tegen het voornemen tot realisatie van deze wijk middels een reactieve aanwijzing, gelet op het feit dat dit hele plan in strijd is met de Verordening Ruimte aanwezig aangezien er binnenstedelijk in de gemeente Tilburg nog diverse alternatieve bouwlocaties aanwezig zijn waar woningen met de typering "centrum-dorps" gerealiseerd kunnen worden?
16. Kunt u gelet de natuurwaarden in het gebied en de importantie van een robuuste EHS tussen ‘De Leemkuilen’ en ‘De Brand’ cq ’De Kampina" en ‘Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen’ de aanduiding ‘zoekgebied stedelijke ontwikkeling’ voor dit plangebied heroverwegen?
In afwachting van uw antwoorden,
Met vriendelijke groet,
Patricia Brunklaus