Op 25 maart besprak Provinciale Staten in een themabijeenkomst het beleidskader landbouw en voedsel. GroenLinks is blij dat we in Brabant beseffen dat er verandering nodig is. We moeten als Brabant ambitieus zijn. We hebben harde doelstellingen nodig om een gezonde landbouw te realiseren, bijvoorbeeld voor watergebruik, uitstoot van emissies en het gebruik van landbouwgif. GroenLinks vindt de uitgangspunten over mest in dit beleidskader nog onvoldoende.
Al jaren vraagt GroenLinks om meer aandacht voor biologische landbouw. We zien dat we in Brabant ver achterlopen met ons aandeel biologisch areaal ten opzichte van de rest van het land. GroenLinks is dan ook heel blij dat we dit nu zo duidelijk opnemen in ons beleidskader, inclusief een ambitieuze doelstelling dat 15% van het landbouwareaal biologisch is in 2030 (nu 2,4%). De biologische boeren zijn pioniers in hoe we op een goede manier omgaan met de bodem, omgeving en de dieren, zij verdienen in Brabant meer aandacht en ondersteuning. We hebben wel onze twijfels of de huidige ondersteuning voldoende zal zijn om 15% biologisch areaal te realiseren in 2030. Hier zullen we in de plenaire vergadering zeker nog op terug komen.
In de landbouw van de toekomst houden we meer rekening met watergebruik. In het beleidskader staat dan ook dat we inzetten op een afname van watergebruik. Wat GroenLinks betreft is dat een goed uitgangspunt. Het is echter nog niet duidelijk hoe we dit precies gaan realiseren. Daarnaast heeft GroenLinks nog meer vragen open staan, zoals de vraag hoe dit beleidskader bijdraagt aan het realiseren van de doelen voor Bodem- en Waterkwaliteit (KRW), biodiversiteit en natuur. Doordat we de bijeenkomst niet konden afronden in de 2,5 uur die hiervoor gereserveerd was, zullen we op vrijdag 1 april om 9.00 deze bijeenkomst voortzetten. De vragen die nog open staan zullen dan behandeld worden. Zo hebben we op tijd de antwoorden voor de besluitvorming over dit beleidskader op 8 april.
In de themabijeenkomst is veel over mest gesproken. Dit beleidskader landbouw en voedsel zal namelijk ook leiden tot een uitvoeringsagenda mest. Het beleidskader is weinig concreet op mest, waardoor het onduidelijk is wat de uitgangspunten voor de uitvoeringsagenda mest zijn. Dit moet echt een slag beter. De Gedeputeerde heeft toegezegd om met een oplegger te komen met aanvullende uitgangspunten, zodat we als Provinciale Staten beter in staat zijn om voldoende kader mee te geven richting de uitvoeringsagenda. GroenLinks wacht de inhoud van deze oplegger af. We maken ons namelijk ontzettend zorgen over het mestprobleem in Brabant. Doordat hier veel te veel dieren zijn hebben we ook te veel stront. Wanneer je dit beleidskader leest (bijvoorbeeld in box 18 kijkt op pagina 100) lijkt het net of mest, ook in de Brabantse hoeveelheid, een mooie grondstof is. We moeten stoppen met doen alsof zo veel mest in Brabant oké is, het is een groot probleem en de Brabanders zitten in de stank en onze bodem en dus ook het water wordt hierdoor vervuild. Het mestoverschot is een symptoom van een te grote veestapel en dat probleem moeten we oplossen in plaats van doen aan symptoombestrijding. Het Rijk wil 30 procent minder vee in Nederland en dat zal met name in veedichte gebieden als Brabant nog hoger liggen. Dit zal zorgen voor minder mest, al wordt dit niet benoemd in dit beleidskader. GroenLinks heeft nog meerdere vragen openstaan over mest en wacht de beantwoording op 1 april af.
Dat GroenLinks zich ook zorgen maakt over de gezondheid van de Brabanders is geen verrassing. In Brabant hebben we te veel dieren. Veel dieren met beperkte ruimte is niet alleen zielig voor die dieren maar het brengt ook extra gezondheidsrisico’s voor de mens met zich mee. Het is voor GroenLinks nog onduidelijk hoe dit beleidskader bijdraagt aan het verminderen van de kans op zoönose. In antwoorden op technische vragen lezen we dat dit wordt gedaan door emissies te verminderen. GroenLinks heeft aan de Gedeputeerde gevraagd of het voorzorgsbeginsel wel voldoende is toegepast op die manier. Ook deze vraag moet nog beantwoord worden. Daarnaast vindt GroenLinks het krom dat we inzetten op communicatie om te zorgen dat Brabanders zich minder zorgen maken om hun gezondheid in relatie tot veehouderij. Het probleem zit namelijk veel dieper. We moeten de zorgen van mensen om hun gezondheid serieus nemen door problemen integraal aan te pakken. Als we naar een gezondere landbouw gaan dan zullen zorgen over eigen gezondheid ook afnemen.
Dit beleidskader is op meerdere punten een stap in de goede richting, maar we blijven natuurlijk ook kritisch. Op 1 april om 9.00 wordt de bijeenkomst voortgezet. Deze is live te volgen via www.brabant.nl/pslive. Op 8 april wordt het beleidskader behandeld in de plenaire vergadering van Provinciale Staten. Voor aanvullende vragen kun je contact opnemen met Jade (jvdlinden@psbrabant.nl).