DEN BOSCH - "Het provinciaal beleid om verlies aan beschermde natuur te compenseren, is zo lek als een mandje." Dat stelde fractievoorzitter Johan Martens in reactie op een onderzoek van de Zuidelijke Rekenkamer naar het compensatiebeleid van Gedeputeerde Staten. Voor GroenLinks was dat voldoende reden om een motie van afkeuring in te dienen tijdens de vergadering van 5 februari.

Uit het rapport van de Rekenkamer blijkt dat de beleidsregel om verloren natuur te compenseren, maar voor de helft is uitgevoerd. Fractievoorzitter Johan Martens: "Nota bene gaat het in dit onderzoek om de papieren helft! Dan is er meer aan de hand dan alleen maar 'geen duidelijke werkprocessen' zoals Gedeputeerde Staten aangaf in hun reactie op dit rapport. Het betekent dat GS het overeengekomen beleid met Provinciale Staten in de praktijk niet is uitgevoerd. Dat is een serieus probleem. Het gaat hier om de politieke geloofwaardigheid van GS."

Motie van wantrouwen
De bestuurder die verantwoordelijk is voor het natuurcompensatiebeleid, Gedeputeerde Paul Rüpp (CDA) was ten tijde van het debat niet meer aanwezig. "Anders hadden we een motie van wantrouwen ingediend", zegt Johan Martens. Om die reden diende hij een motie van afkeuring in om duidelijk te maken dat GroenLinks vindt dat Gedeputeerde Staten onvoldoende en niet adequaat hebben gehandeld.

In het rapport van de Rekenkamer worden zes aanbevelingen genoemd om de tekortkomingen in het natuurcompensatiebeleid te verbeteren. "GroenLinks stelde dat alle aanbevelingen overgenomen dienden te worden. Alleen dan is er enige mate van zekerheid dat natuurcompensatiemaatregelen in de toekomst wel uitgevoerd worden", aldus Martens. "Met name een publiek toegankelijk informatiepunt is van wezenlijk belang om duidelijkheid te verschaffen voor iedereen wat de stand van zaken van de natuurcompensatie is. Gelukkig was GS het met ons eens en nam alle aanbevelingen van de Rekenkamer over."

Aanbeveling
Een aanbeveling die niet in het Rekenkamerrapport staat, maar die GroenLinks nadrukkelijk samen met de Partij voor de Dieren en de SP naar voren bracht, was het nemen van compenserende maatregelen voorafgaand aan een schadelijke ingreep. De gemeente Den Bosch heeft hier al ervaring mee op gedaan. Dit sluit ook aan bij de systematiek die bij de Natura 2000 gebieden geldt. GroenLinks diende hiervoor een motie in, maar die kreeg helaas geen meerderheid.

Johan Martens: "De discussie over dit agendapunt maakt nogmaals duidelijk dat bescherming van natuur en landschap in Brabant nog veel te wensen over laat. Als fractie zullen we dit dan ook consequent blijven volgen en waar mogelijk en noodzakelijk dit op de agenda blijven zetten."