In het debat over de structuurvisie vond GroenLinks dat de ruimte die voor de solitaire glastuinbouw wordt gecreëerd een koerswijziging in het beleid. Hoewel Gedeputeerde Staten bleef volhouden dat er niets nieuws onder de zon is, vindt GroenLinks dat met de wijziging in de structuurvisie het failliet is verklaard aan het concentreren van glastuinbouw op speciale locaties, iets waar GroenLinks zich al vele jaren hard voor maakt.
GS vindt dat zo’n 170 solitaire glastuinbouwlocaties verspreid over heel Brabant de ruimte moeten krijgen om door te groeien tot 3 ha. Het amendement “solitair glas was niet de afspraak” van GroenLinks haalde helaas geen meerderheid. De motie Glas-voor Glas regeling voor alle glastuinbouwgebieden werd met een grote meerderheid van stemmen wel aangenomen. Er wordt nu een onderzoek ingesteld hoe de oprichters van nieuwe kassen mee kunnen gaan betalen aan het saneren van oude kassen. Een kleine stap in de goede richting.
Dit zei GroenLinks-Statenlid Patricia Brunklaus in de Statenvergadering:
Over de ontwikkeling in de glastuinbouw in Brabant maken wij ons al vele jaren zorgen. Laat ik voorop stellen dat wij niet tegen glastuinbouw zijn in concentratiegebieden zoals AFC Prinsenland. Het beleid dat door de Staten al in 2006 is afgesproken is dat de glastuinbouw in 2015 voor 75% zou zijn geconcentreerd in vestigingslocaties of projectlocaties. En dat solitaire glaslocaties zoveel mogelijk zouden worden gesaneerd. Maar wat er nu door GS wordt voorgesteld is om de solitaire glastuinbouw meer kansen te bieden en zelfs te laten doorgroeien tot 3 ha. per locatie. En dit wordt dan gebracht onder de noemer van de glas-voor-glas regeling zodat glas kan worden opgeruimd. GS verklaren hiermee het concentratiebeleid dat eind jaren negentig werd ingezet failliet.
Waarom is het niet gelukt om de glastuinbouw te concentreren? De crisis in de glastuinbouw is zeker een belangrijke oorzaak. Maar een andere belangrijke oorzaak is dat de Tuinbouw Ontwikkelingsmaatschappij - de onderneming van de provincie en de ZLTO – op teveel paarden wedt. Door nu toe te staan dat solitaire locaties mogen uitbreiden verdwijnt de prikkel om in zich in concentratiegebieden te vestigen. Dit zal zeer zeker gaan leiden tot onomkeerbare situaties. De gedeputeerde had het over 170 locaties die hij in beeld had. Overal in Brabant grote kassen. Op mijn vraag hoe de belangen van andere burgers worden afgewogen die in de buurt van zo’n uitbreiding wonen, was het antwoord van de gedeputeerde: de maatschappelijke discussie. Wij voorzien daar vele problemen mee in de toekomst.
En wat GroenLinks ook dwars zit in dit voorgestelde gewijzigde beleid is dat we dit nauwelijks in de commissie hebben besproken. Eind 2013 is er een statenmededeling geweest, maar een discussie hebben we er niet over gevoerd. Het is er eigenlijk tussen door geglipt. Ik vind dat een wijziging van beleid met zulke grote gevolgen toch zeker eerst goed met elkaar besproken moet worden. En daarom dienen wij het amendement Meer Solitair Glas was niet de Afspraak in.
Een onderzoek naar een glas-voor-glas regeling vinden wij daarentegen geen slecht plan. Dit kan helpen om oude kassen weg te krijgen. Maar dit heeft alleen het gewenste effect in onze ogen als dit gaat gelden voor alle gebieden. Dus voor ook voor de vestigings, de doorgroei en de projectlocaties. Kan GS ons verzekeren dat dit zo is? Om de richting daarbij te geven dienen wij de Motie Glas-voor –glas-regeling voor alle glastuinbouwgebieden in.