Brabanders blijven met vragen zitten nu Forum voor Democratie Brabant heeft verklaard ‘autonoom’ te blijven. Maar wel met behoud van partijnaam, en zonder afstand te nemen van Thierry Baudet. ‘Volstrekt onduidelijk’, oordeelt GroenLinks.

We blijven Brabant, maar wel Forum voor Democratie. We gaan zelfstandig verder, dus we kunnen gewoon blijven besturen. Daar komt hun verklaring op neer. CDA, VVD en Lokaal Brabant vinden het allemaal prima en blijven de samenwerking in de coalitie en het College steunen.

Dit roept haast meer vragen op dan er worden beantwoord. Zeker in het licht van de recente actualiteiten:

GroenLinks is van mening dat ‘Den Haag is Den Haag, Brabant is Brabant’ geen houdbaar uitgangspunt is zo lang als de partijnaam hetzelfde blijft en er geen afstand genomen wordt van Thierry Baudet.

De coalitie stelt de Brabanders onvoldoende gerust die zorgen hebben over de recente uitlatingen van Thierry Baudet ten aanzien van onder meer joden. Vinden CDA en VVD dit nu echt prima? Ze blijven zich in mist hullen en langs deze kwestie heen praten bij kritische vragen. 

Hoe frustrerend ook: we hebben het er mee te doen. Voorlopig dan, want er kan in 2021 nog van alles gebeuren. De gok om de naam van Baudet’s partij te blijven dragen, kan weleens verkeerd uitpakken. Voor FvD zelf, maar ook voor de coalitiepartijen. Ook aan opportunisme en politieke schijn-stabiliteit zitten namelijk grenzen in een democratie.