Op 22 februari hebben de Staten de wijzigingen in de verordening ruimte voor 2012 besproken. Deze wijzigingen werden door GS gepresenteerd als mineure veranderingen in de verordening. Voor GroenLinks zaten er echter een viertal heikele kwesties in, te weten: de uitbreiding van Seppe, de aanpassingen van het gebied bij de Klokkenberg in Breda, de toestemming voor een Woonbos bij Bergeijk en het niet willen verkleinen van het glastuinbouwgebied bij Prinsenbeek. GroenLinks diende moties in om de zogeheten kaartaanpassingen te voorkomen of aan te passen. Helaas stemden de meeste partijen (de SP incluis) voor de wijzigingen, waardoor er weer een aantal groene gebieden in Brabant worden verstedelijkt.
In de Statenvergadering hield Patricia Brunklaus het volgende betoog:
De voorgestelde kaartaanpassingen zijn veelal geen simpele en beleidsarme besluiten. Er zitten een aantal zeer ingewikkelde dossiers in die vele gemoederen beroeren. Zo erg zelfs dat wij vorige week vrijdag met een aantal Statenleden toch plots naar zowel de Klokkenberg als Seppe zijn getogen om de situatie ter plekke te bekijken. Ook zijn er op een aantal aanpassingen forse zienswijzen gekomen van burgers en belangengroeperingen waaruit blijkt dat de plannen die natuur en agrarisch gebied om gaan zetten in verstedelijking of integratiegebieden stad-platteland al klaar liggen om zo uitgevoerd te worden.
Wat betreft deze laatste categorie zijn zelfs de kaders nog niet helder en toch gaan we wijzigen. Een aantal stedelijke zoekgebieden zullen gebruikt gaan worden als industrieterrein of voor woningen in de natuur. Voorzitter, u zult begrijpen dat GroenLinks zich hier niet in kan vinden. In Brabant zijn nog heel wat industrieterreinen die beter gebruikt kunnen worden en van woningen in de natuur zijn wij geen voorstander.
Een viertal aanpassingen hebben onze speciale aandacht. Om te beginnen het Woonbos te Bergeijk: hier zijn vele zienswijzen op binnen gekomen met dezelfde strekking. Door deze wijziging zal het mogelijk zijn om villa’s in het bos te bouwen en zelfs de VVD fractie uit Bergeijk is tegen deze plannen. Met een amendement willen wij deze aanpassing uit de verordening halen.
De aanpassing van de zoekgebied bij vliegveld Seppe is er een die wij ook afkeuren. Wij willen geen deur open zetten die zal leiden tot meer activiteiten op dit sportvliegveld. Dit zal meer geluidsoverlast opleveren waar omwonenden last van krijgen en ook voor de nabijgelegen natuur is dit geen goede ontwikkeling. Ook deze kaartaanpassing wil GroenLinks uit de verordening halen via een amendement dat zo door de Partij van de Dieren wordt ingediend.
De kaartaanpassingen bij de Klokkenberg zijn voor GroenLinks ook geen uitgemaakte zaak. Dit is echter een ingewikkeld verhaal. De Klokkenberg is in eigendom gekomen van een partij die het rijksmonument in ere wil herstellen en aan wil passen om er senioren te laten wonen. De plannen die ontwikkeld zijn zien er heel goed uit, met veel respect voor de natuur, en de inrichting van het landschap. Wie zou daar niet willen wonen!
Maar om genoeg volume te hebben - bedoeld wordt om de ontwikkeling te kunnen betalen - wil men de historisch boskamers ook bebouwen met appartementsgebouwen van 3,5 woonlaag (12 meter hoog). Dat vinden wij een verkeerde ontwikkeling. Wij zijn tegen de bebouwing van de boskamers omdat niet alleen het hoofdgebouw, maar ook het omringende landschap tot het culturele erfgoed behoort. De bouw van de semipermanente school op die plaats was een verkeerde beslissing in de jaren 90. Het opnieuw kunnen bebouwen van deze boskamers kan de deur open zetten naar nog meer bebouwing langs de Galderse weg en de verstedelijking tussen de Mark en het Mastbos.
GroenLinks begrijpt heel goed dat je een bepaald volume moet hebben om de verbouwing van dit prachtige gebouw en de inrichting van op deze prachtige plek te kunnen financieren. Maar dat mag niet ten koste gaan van de natuur. Wij zouden het een heel goed plan vinden als de provincie hier de helpende hand zou toe steken door de Klokkenberg als een Erfgoedcomplex op te gaan nemen.
De laatste kaartaanpassing die ik wil bespreken is die aanpassing die er niet in staat, namelijk de verkleining van het zoekgebied van de glastuinbouw bij Prinsenbeek. Het verzoek van de gemeente Breda is afgewezen met de motivatie dat het beleid eerst geëvalueerd moest worden. Uit de evaluatie kwam naar voren dat het glastuinbouwareaal in Noord-Brabant tussen 2008 en 2012 slechts met 15ha gegroeid was en op basis daarvan een aantal locaties, waarvoor weinig draagvlak was geschrapt, konden worden.
Het provinciale belang is een goede ruimtelijke ordening. Wanneer het gebied bij Prinsenbeek nu niet verkleind wordt dreigt nog meer leegstand en verpaupering in het gebied dan er nu al is. Er staan nu al jaren lang kassen leeg en te koop dit is zo'n 10 ha. De gemeente Breda heeft na diepgaand onderzoek onderbouwd dat in het verkleinde gebied meer dan voldoende ruimte is voor bedrijven voor de komende 10 jaar. Meer ruimte dient het provinciale belang dus niet.
Het is onbegrijpelijk dat het zeer concrete en door de hele Bredase gemeenteraad gedragen verzoek is afgewezen en eventueel pas bij een volgende wijzigingsronde aan de beurt kan komen. Wij dienen een amendement in om de verkleining van het zoekgebied, zoals gewenst door de gemeente Breda op te nemen bij het besluit.
Helaas zijn de amendementen niet overgenomen. Wel praat de commissie eind maart nog over de ontwikkeling van de glastuinbouw in Prinsenbeek.