TILBURG - Volstrekt onverwacht is door een motie in Provinciale Staten de bescherming van cultuurhistorie en aardkunde in Brabant geschrapt. Dit betekent dat allerlei waarden in het buitengebied, zoals houtwallen en wijstgronden, zo goed als vogelvrij worden verklaard. De Brabantse Milieufederatie vindt het een onbegrijpelijk besluit en roept alle Brabanders op om op te komen voor onze Brabantse identiteit.

In de vergadering van Provinciale Staten van vrijdag 1 oktober heeft een meerderheid (VVD, CDA en Christenunie/SGP) per amendement op de Structuurvisie besloten om in de Verordening ruimte géén regels op te nemen voor cultuurhistorische waarden en aardkundige waarden. De provincie laat daarmee de bescherming van deze waarden plotseling vallen, terwijl die bescherming de afgelopen 2 jaar zwaar werd gepropageerd als 'nieuw beleid'. In de Structuurvisie is eerder ook al afgezien van het opnemen van bescherming van leefgebieden voor bijzondere diersoorten. Natuur en landschap in het buitengebied lijken vogelvrij verklaard.

De argumentatie in het amendement blijkt deels te zijn gebaseerd op onjuiste feiten. Gedeputeerde van Heugten heeft na indiening van het amendement overtuigend aangegeven dat het Verdrag van Malta NIET gaat over de meeste cultuurhistorische waarden en geheel niet over de aardkundige waarden. Het amendement neemt onterecht als uitgangspunt dat deze waarden WEL in het verdrag van Malta zijn geregeld. Eén indienende partij, de PvdA, nam de uitspraken over van de Gedeputeerde en heeft tegen gestemd. Daarnaast stemden tegen de SP, Groen Links, Partij voor de Dieren, D66 en de Brabantse Partij.

Volgens de Brabantse Milieufederatie wordt de Brabantse identiteit voor een belangrijk deel bepaald door aardkundige en cultuurhistorische waarden. De verschillen in de bodem (zand en klei), de geomorfologie en het reliëf, de ontginnings- en bewoningsgeschiedenis: het is allemaal samen bepalend geweest voor de afwisseling in fraaie landschappen in Brabant.
Zeker met de plaatsen waar pareltjes van deze aardkundige en cultuurhistorische waarden zich manifesteren, moet zorgvuldig worden omgegaan. Behalve voor natuur en landschap is dit ook van belang voor toerisme en recreatie en voor bedrijven als vestigingsplaatsfactor.

Het plotselinge besluit van Provinciale Staten kan nog teniet gedaan worden als, waarschijnlijk in december, de Verordening ruimte zelf wordt besproken in Provinciale Staten. Het plan was dat daarin beschermingsregels voor cultuurhistorie en aardkunde zouden worden opgenomen; door het amendement lijkt dit niet door te gaan. De BMF kan zich niet voorstellen dat de Brabantse politiek dit amendement ongeschonden handhaaft.

Bron: BMF