DEN BOSCH - 'GroenLinks ziet in nieuwe wegen en meer asfalt niet de oplossing voor het bereikbaarheidsprobleem. Op lange termijn lokt het nieuwe verkeersstromen uit. Op korte termijn is het ook geen oplossing voor de niet-autogebruikers (zoals scholieren), voor de overlast en de gezondheidsklachten." Dat zei Johan Martens in oktober tijdens de algemene beschouwingen in Provinciale Staten.
De druk van het auto- en vrachtverkeer neemt nog steeds toe in Brabant. Tegelijk worden de nadelen van het toenemende autogebruik steeds duidelijker zichtbaar. Het asfalt rukt op. Langs veel wegen verslechtert de luchtkwaliteit. We hebben last van het permanente lawaai. Door de groei van het autoverkeer en de opkomst van zwaardere auto's zal dit alleen nog maar toenemen. Buiten de bebouwde kom slibben de wegen steeds meer dicht. Dat is slecht voor de bereikbaarheid van scholen en bedrijven.
Daarom moeten we werk blijven maken aan alternatieven voor de auto. Met het busvervoer hebben we stappen vooruit gezet met de lopende pilots. Maar we moeten nog een paar slagen extra slaan. Daarvan wil ik er 3 benoemen.
- Een volgende stap vooruit in het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). Juist op dit terrein kan innovatie nog veel betekenen. We praten al vele jaren over light rail. Maak hier werk van. Elektrische trambussen die zowel over de weg kunnen als over een eigen tracé bieden zowel oplossing voor de toenemende verkeersdrukte alsook voor de uitstoot van fijn stof.
- Tweede slag die we kunnen slaan is het voeren van een kwalitatief en kwantitatief goed fietsbeleid. GS heeft prima werk verricht met de concept-notitie Fiets in Versnelling. Inhoudelijk komen we hier nog op terug bij de behandeling van de fietsnota. Wat nu wel van belang is dat er in de begroting 2010 voldoende geld beschikbaar is om de nota die we gaan vaststellen ook uit te voeren. Graag willen we van de Gedeputeerde de toezegging krijgen dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om te starten met de uitvoering. (4 miljoen)
- Derde slag is geen light rail maar een heavy rail namelijk de spoorlijn Breda-Utrecht. De gedeputeerde is al enthousiast maar door alvast een beetje boter in de pan te doen, ofwel geld te reserveren wordt het voor iedereen duidelijk Brabant er serieus werk van wil maken.