Goed nieuws: het College heeft besloten dat er uitgebreid omgevingsonderzoek is naar de plannen voor de mestfabriek van MACE, tussen Landhorst en Venhorst. Dit is gebeurd door aanhoudende maatschappelijke druk, op gang gebracht door GroenLinks Brabant.
“De provincie blijkt te luisteren naar de terechte zorgen van omwonenden, artsen en milieukenners”, complimenteert Hagar Roijackers het College. De Commissie MER onderzoekt de impact op de omgeving van de voorgenomen installatie van MACE, de grootste mestfabriek van Europa die jaarlijks 500.000 ton drijfmest moet gaan verwerken. De fabriek wil volcontinu mest verwerken, met bijbehorende industriële activiteit zoals transport door tientallen vrachtwagens per dag en lozing van enorme hoeveelheden proceswater. “Gaat de provincie die activiteiten toestaan midden in de Peel die al overbelast is met veehouderij en mest, vlakbij twee dorpen, op een plek met kwetsbare natuur? We wisten al meteen: dit kan en mag daar niet gebeuren.”
Druk opvoeren
GroenLinks Brabant kwam in actie. “Wij waren de partij die de eerste brief van de omwonenden agendeerde. We nodigden de actiegroep Stopmestfabriek bij de provincie en betrokken daar de fracties van D66, PvdA, SP en PvdD bij. De bewoners voelden zich gehoord”, aldus Hagar Roijackers.
En daar bleef het niet bij. GroenLinks Brabant haalde Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort naar de provincie om het thema ook landelijk te agenderen, regelde dat de petitie werd aangeboden aan toenmalige Gedeputeerde Yves de Boer en hield via de pers de druk op het dossier.
Samen met andere fracties stelden we maar liefst drie sets vol Statenvragen over de mogelijke komst van MACE naar het buitengebied op de grens tussen Landhorst en Venhorst.
Alle effecten onderzoeken
“Achter de schermen hadden we contact met de coalitie- en oppositiepartijen, milieu- en actiegroepen, raadsleden uit Boekel en St. Anthonis, gezondheidskenners, het waterschap Aa en Maas en deskundigen met verstand van de MER. We zijn heel blij met de dappere stap van het college van Gedeputeerde Staten, Anne-Marie Spierings van Landbouw voorop, die nu eist dat er zorgvuldig onderzoek komt, in samenspraak met alle betrokkenen. De commissie kijkt naar verkeersbewegingen, geuroverlast, fijnstof, effluentlozing op het water en naar de cumulatieve effecten van de activiteiten. Precies waar we altijd op hebben aangedrongen. We hopen dat het onderzoek aantoont dat die fabriek op die plek niet kan.”
GroenLinks staat voor grondgebonden, circulaire landbouw. We willen mestverwerking liefst op bedrijfsniveau. “Waar dat niet mogelijk is, zoeken wij naar oplossingen waarin het maatschappelijke en ecologische belang even zwaar weegt als het economische belang”, aldus Hagar Roijackers: “Laat er geen misverstand over bestaan: wij geloven niet in meer techniek, maar in minder dieren.”