DEN BOSCH - Bij de bestrijding van de Q-koorts in Brabant zijn grote fouten gemaakt. Om nog grotere gevolgen in de toekomst te vermijden, moet in Brabant het voorzorgsbeginsel worden gehanteerd. Voor bedrijfsmatige geitenhouderij is volgens GroenLinks geen plaats meer. De huidige coalitie van CDA, VVD en PvdA vindt dat eerst gewacht moet worden op de resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheden van de geitenhouderij.
GroenLinks bracht tijdens een debat over de Q-koorts op 5 februari in Provinciale Staten naar voren dat daarmee een tijdbom in stand wordt gehouden en dat het wachten is op een volgende uitbraak van Q-koorts. Bovendien wordt door het vooruitschuiven van harde maatregelen geen duidelijkheid geboden aan individuele geitenhouders. "Zachte heelmeesters, maken stinkende wonden", aldus fractievoorzitter Johan Martens. Hieronder staat zijn inbreng tijdens het debat.
Q-koortsbeleid: Janboel
De Q-koorts heeft hard toegeslagen in Brabant. Meer dan 1600 ziektegevallen en zelfs mensen die als gevolg van de Q-koorts overleden zijn. Daar bovenop een Rijksoverheid waar verschillende ministeries op zijn zachtst gezegd langs elkaar heen werken, om vervolgens te laat maatregelen te treffen met desastreuze gevolgen. Op de eerste plaats voor burgers die zien zijn geworden, maar ook voor de geitenhouder die hun bedrijf in rook ziet opgaan. Maatregelen die bovendien tienduizenden geiten het leven hebben gekost, wat niet nodig was geweest als de overheid eerder had ingegrepen. Kortom, het beleid is een janboel. Terecht dat de 2e Kamer een onderzoek heeft gelast naar de gang van zaken in deze.
Volksgezondheid op eerste plaats
De Q-koorts bacterie is overal aanwezig. Bij alle diersoorten en ook in het milieu. Dat is altijd al zo geweest. Maar de grootschalige wijze waarop de geitenhouderij sector zich heeft ontwikkeld, heeft gewerkt als enorme vermenigvuldigingsfactor op de kans om besmet te worden met de Q-koorts acterie.
Dit gevoegd bij de grote bevolkingsconcentratie in Nederland roept bij GroenLinks de vraag op of bedrijfsmatige geitenhouderij wel toekomst heeft in Nederland.
De provincie heeft geen wettelijke taak bij de Q-koorts. Q-koorts is een zaak van de landbouwsector met de verantwoordelijke ministeries zoals LNV, VWS en VROM. Omdat de Q-koorts zich grotendeels concentreert in Noord-Brabant heeft de provincie - gezien de onrust in de samenleving - het initiatief genomen om de communicatie te regisseren en te coördineren voor het eigen grondgebied. De provincie heeft er bij het Rijk enige malen op aangedrongen om snel met maatregelen te komen.
VWS verantwoordelijk
Verder zijn we van mening dat op landelijk niveau niet het ministerie van LNV eerstverantwoordelijke is maar het ministerie van VWS. Geen wettelijke taak betekent echter niet dat de Provincie achterover kan leunen, want op RO-gebied kunnen we wel maatregelen nemen die een preventieve werking kunnen hebben om de Q-koorts terug te dringen.
Voorzorgsbeginsel
GroenLinks heeft al eerder gepleit om het voorzorgsbeginsel te hanteren bij de intensieve veehouderij. Wat de GroenLinks fractie betreft is de huidige geitenhouderij ook als intensieve veehouderij te beschouwen! En moet dus, ook in wet en regelgeving, als zodanig beschouwd worden. Wat GroenLinks betreft zou dat overigens niet beperkt moeten blijven tot de geitenhouderij. Als we het rijtje zien met mogelijke ziekten die de komende jaren een bedreiging zouden kunnen vormen voor de volksgezondheid moeten alle bedrijven met dieren niet meer in de nabijheid van de bebouwde kom worden gehouden.
Onze fractie pleit ervoor om voor de geitenhouderij het voorzorgsbeginsel in acht te nemen. En dan hebben we het over het tegengaan van grootschalige ontwikkelingen in de geitensector. Volksgezondheid gaat voor alles.
Als de Q-koorts bacterie een afstand van 5 kilometer kan overbruggen dan is een afstand van 500 meter te verwaarlozen. Niet voor niets heeft LNV in december alle mensen in een straal van 5 km een brief gestuurd.
Toekomst geitenhouderij
Is er dan nog toekomst voor bedrijfsmatige geitenhouderij. Biedt vaccinatie bescherming voor de volksgezondheid? En zo ja, op welke manier ontwikkeld zich dan de geitenhouderij? In dichte stallen? Met mest als continue besmettingsbron? Een dergelijke vorm van geitenhouderij wil GroenLinks niet. GroenLinks ziet dan ook geen toekomst meer voor bedrijfsmatige geitenhouderij. We willen GS dan ook oproepen om te voorkomen dat een dergelijke geitenhouderij gaat ontstaan en dat in beleid vast te leggen.