Afgelopen vrijdag stond alweer Logistiek Park Moerdijk op de agenda. Dit omdat de provincie op de vingers is getikt door de Raad van State vanwege een fout bij het indienen van de aanvraag. Uitvoering van dit plan gaat ervoor zorgen dat er nog een groot industrieterrein komt bij Moerdijk, maar dan aan de andere kant van de A17 dicht tegen de EHS aan en speciaal voor logistiek. GroenLinks was in de vorige Statenperiode tegen de ontwikkeling van LPM en blijft dat ook in deze Statenperiode.

Hoewel Gedeputeerde Staten deed voorkomen dat er niets was veranderd ten opzichte van anderhalf jaar geleden liet GroenLinks fractievoorzitter Patricia Brunklaus horen dat dat wel degelijk zo is. Zo is er immers intussen wel een andere meerderheid in de Staten. Helaas is D66, die nu in de coalitie zit nu wel voor de aanleg van het logistiek park.

Verder is de Wet Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vorig jaar juli van kracht geworden.  LPM is als prioritair project aangemeld, maar hoeveel beslag LPM op de totale ruimte van het PAS budget legt, bleef lang onduidelijk ondanks veelvuldige vragen van o.a. GroenLinks. Pas in de vergadering zelf deelde GS mee dat het om een jaarlijks  budget van € 50.000 gaat. GroenLinks voerde aan dat het water naar de zee dragen is om wederom voor een nieuw logistiek park met natuur stikstof te moeten gaan compenseren, terwijl de stikstofuitstoot al veel te hoog is in Brabant.

En heel belangrijk derde argument om tegen te blijven is dat de markt is veranderd. Volgens GS gaat het de goede kant op, maar GroenLinks bestrijdt dit. Er zijn de afgelopen jaren op andere locaties ook grootschalige logistieke centra geopend zoals bijvoorbeeld in Waalwijk en er staan op andere plaatsen logistieke hectares leeg (zoals in Tilburg en nota bene op Moerdijk).

Dan is er het feit dat olie- en gasbedrijven zoals Shell voor te grote bedragen zijn gewaardeerd en dat olie binnenkort een weinig aantrekkelijke grondstof zal zijn. De second opinion die destijds werd gehouden noemde deze feiten ook, maar deze werden gewoon niet meegenomen. Andere feiten uit dat onderzoek waren o.a. dat Moerdijk geen unieke positie heeft  in het VAL/VAS segment, dat de doelgroep ook elders terecht kan (Tilburg, Venlo, Roosendaal, Oosterhout, België en Duitsland, etc.) en zo zijn er nog veel meer redenen. Daarbij komt dat nog nooit door een van al die bestuurders die enthousiast zijn over deze plannen aangetoond is dat het veel werkgelegenheid oplevert. Maar zo worden de plannen wel verkocht.

Ook werd aangevoerd dat de gelden voor leefbaarheid die aan het dorp Moerdijk zijn toegezegd uit zullen blijven als LPM niet door gaat. Het klopt dat deze afspraken zijn gemaakt, maar GroenLinks vindt dit geen mooie manier om een gemeente die al zo veel last heeft van het grote industriepark Moerdijk op deze manier onder druk te zetten.