De Staten bepalen 9 december een nieuwe koers voor het Brabantse landelijk gebied. GroenLinks bereiden nu de commissievergadering hierover voor. Bijdragen? Lever jouw visie aan voor een vitaler platteland!
De nieuwe koers speelt in op talloze veranderingen: landbouw en samenleving groeien uit elkaar, gezondheidsdiscussies, afnemende biodiversiteit, verslechterde economie, kortingen van het rijk en de leefbaarheid staat onder druk.
Daarnaast heeft de commissie Van Doorn advies uitgebracht over de toekomst van de intensieve veehouderij in Brabant en heeft staatssecretaris Bleker zijn bezuinigingen op het natuurbeleid bekend gemaakt. Maar ook de rol van de provincie is veranderd en veel fundamenteler geworden op het gebied van Ruimtelijke Ordening, landelijk gebied en economie.
Benieuwd naar jouw visie!
In nauw overleg met de werkgroep Landbouw en de werkgroep Natuur bereiden Statenleden Patricia Brunklaus en Paul Smeulders de commissievergadering van vrijdag 25 november over deze onderwerpen voor. Daarbij zijn we benieuwd naar jouw visie! Wanneer je een bijdrage wilt leveren aan de toekomst van het Brabantse buitengebied, mail dan je input naar fractiemedewerker Daan van den Broek. Daan coördineert de inbreng van GroenLinks op dit dossier. Voor inbreng en vragen kun je bij hem terecht op daanvandenbroek@live.nl.
Aanvullende informatie ‘Vitaal Brabants stadteland’
Het document ‘De transitie van het Brabantse Stadteland – Een nieuwe koers’ is het moederdocument. Hier staat de visie op een vitaal Brabants stadteland. We spreken van stadteland omdat in het dichtbevolkte Brabant stad en platteland nauw verweven zijn en elkaar nodig hebben. Die visie betekent het volgende:
- Er moet een betere samenhang komen tussen de economie, de leefbaarheid en gezondheid en een rijke natuur en een mooi landschap. Het gaat om de combinaties.
- Veel meer moeten burgers en ondernemers samen met de overheden plannen maken en uitvoeren. Dat betekent goed naar elkaar luisteren en samenwerken.
- In de landbouw en de daaraan verbonden bedrijvigheid moet kwaliteit voorop staan. Niet meer groot-groter-grootst, maar goed-beter-best. Het al maar groter worden van bedrijven is geen vanzelfsprekendheid meer, het gaat om bedrijven die rendement koppelen aan een vitaal Brabant.
- De regelgeving wordt eenvoudiger en scherper. Tegelijkertijd komen er mogelijkheden om voor een echt duurzaam plan af te wijken van die regels.
De eerste voorstellen zijn te lezen op de website van de provinciale staten.