In de Statenvergadering van 21 september stond het onderwerp Leefbaarheid in Brabant op de agenda. Met de werktitel L@B wil de provincie aangeven dat het gaat om een ontwikkelidee: een laboratorium. Het voorstel is om (sub)regionale netwerken projecten te laten indienen die er op gericht zijn om met een antwoord te komen op de demografische ontwikkeling van Brabant. GroenLinks geeft dit beleid het voordeel van de twijfel. Twijfel omdat zij vindt dat er een grote kans bestaat dat de onderwerpen en het initiatief te ver van de burgers komen af te staan en worden overgenomen door instanties. Daarnaast vindt GroenLinks dat er veel te weinig geld wordt uitgetrokken voor leefbaarheid van de kleine kernen, waar vergrijzing en ontgroening (wegtrekken van jongeren) belangrijke centrale vragen zijn.
In de Statenvergadering bracht Patricia Brunklaus het volgende naar voren:
Met L@B wordt de beweging van de IDOP’s voortgezet beweert GS.Maar welke beweging? Voorgesteld wordt in de nota om het “zelforganiserend vermogen van subregionale netwerken te versterken om de leefbaarheidsvraagstukken als gevolg van demografische ontwikkelingen op te lossen”.
Vrij vertaald betekent dit: we gaan niet meer in kleinschalige projecten investeren, maar in regionale samenwerkingsverbanden die met voorstellen voor projecten kunnen komen en daar zelf in mee moeten investeren.
En met demografische ontwikkelingen wordt bedoeld de vergrijzing.
Voorzitter, u begrijpt het al, wij hadden liever een andere koers gezien die dichter bij de burgers ligt. Liever gewoon de IDOP’s voortgezet en niet weer iets anders bedacht.
Wij zijn bang dat door deze opzet het initiatief bij de burgers weggaat en overgenomen wordt door de regionale verbanden zoals samenwerkende gemeenten, woningcorporaties die de subsidies zullen gaan ontvangen. En dit omdat het moet aansluiten bij de gebiedsvisie van de koers “Stad Platteland”!
Wij zijn benieuwd hoe GS met dit voorstel gaat borgen dat de burgers uit de kleinere kernen zich betrokken blijven voelen en dat het initiatief niet uit handen wordt genomen door instellingen die het wel even zullen regelen.
Leefbaarheid in de kernen in Brabant is enorm belangrijk. En daarbij gaat het niet alleen om de zorgen voor een goed sociaal en fysiek leefklimaat voor ouderen. GroenLinks denkt dat je juist moet investeren in een leefklimaat zodat ook de jongeren in de dorpen willen blijven. En dat betekent dat de basisinfrastructuur er moet blijven: een school, een bieb, een bakker en een bus die regelmatig rijdt.
De kadernotitie geeft wel de ruimte om te komen tot projecten die daar aan kunnen bijdragen. GroenLinks denkt dat er een belangrijke rol ligt voor de provincie om de ervaringen van de IDOP’s verder te brengen en dat is de burger aanzet laten.
Het bedrag dat is uitgetrokken voor het oplossen van de demografische ontwikkelingen is € 10 miljoen en dat is natuurlijk belachelijk weinig. Het is een van de grootse vraagstukken in de kleinere gemeenten!
Bij de VJ nota heeft GL al geprobeerd om meer geld vrij te krijgen, maar helaas vonden de meeste partijen dat niet nodig.
Dit voorstel krijgt van ons het voordeel van de twijfel. Wij zijn benieuwd hoe het gaat werken.