DEN BOSCH – In de afgelopen maand is de GroenLinks fractie in Noord Brabant zwaar in het geweer moeten komen tegen nieuwe ontwikkelingen ophet gebied van kernenergie. Niet alleenwerd bekend dat onder andere de provincie Noord-Brabant publiek geld wil gaan investeren in een tweedekernenergiecentrale (zie elders in dit blad), ook bleek dat er in België plannen zijn om hoog radioactief afval op te in diepe kleilagen in de grensstreekmet Nederland. Het zoekgebied bevindt zich tussen Essen (onder Bergen op zoom)en Lommel (onder Bergeijk). VROM was hiervan op de hoogte, maar had verzuimd debetrokken provincie en gemeentes te informeren.
Door: Carin Hereijgers
Via GroenLinks Roosendaal en Greenpeace België, heeft de statenfractie van GroenLinks er nog voor kunnen zorgen dat er net tijdig bezwaren zijn ingediend tegen deze plannen. Fractievoorzitter Johan Martens van GroenLinks weet zich gesteund door een flink aantal Brabantse gemeenten, het Brabantse Drinkwaterbedrijf ‘Brabant Water’ en door Gedeputeerde Staten, in zijn zorgen om het drinkwater van zo’n 2 a 3 miljoen Brabanders, dat gevaar loopt door deze definitieve en onomkeerbare opslag in de bodem.
Tijdens de Statenvergadering van 15 september heeft Gedeputeerde Staten laten weten de minister van VROM te vragen deze kwestie op nationaal bestuurlijk niveau aan deorde te stellen en ook provincie zelf en de grensgemeentes gaan in overleg met NIRAS , de Belgische organisatie die over de opslag gaat. Dit alles onder het motto dat aan het begin van de planvorming nog het meeste invloed uitgeoefend kan worden.
Wat het standpunt van partijen over kernenergie ook is, het grondwater is een zorg van iedereen gebleken. GroenLinks Brabant vindt dit echter niet ver genoeg gaan. Zij organiseren zeer binnenkort een informatie-avond samen met Greenpeace Nederland, om te bezien welke acties nog meer mogelijk zijn en welke organisaties, gemeentes en individuen de zorgen van de fractie delen. Waarschijnlijk volgt er ook nog een debat in de Tweede Kamer. Over beide zaken zal de fractieberichten via de eigen website.