Kansen voor Brabantse groene verenvloot

‘Vaar ze terug over de Maas!’ Als het aan GroenLinks ligt, wordt dat een variant op de bekende carnavalskraker. Maar dan wel groen. Brabant heeft een unieke kans om onze veerverbindingen elektrisch te maken als we slimmer investeren met provinciaal geld en de kennis uit Brainport.

Op 15 plekken in het noorden en oosten van Brabant verzorgt een veerpont de verbinding met de overkant. Deze veren vormen een onmisbare schakel in onze infrastructuur. GroenLinks Brabant vindt het belangrijk dat deze veren blijven bestaan. En zo schoon mogelijk varen. Daarom wil GroenLinks investeren in de Brabantse verenvloot. Samen met de gemeenten en aanliggende provincies en natuurlijk met de exploitanten van de veren zelf.  Provinciaal geld vanuit het innovatie- en mobiliteitsfonds én de kennis over techniek en mobiliteit vanuit de Brainport-regio komen daarbij goed van pas.

Kandidaat-Statenlid en binnenvaartondernemer Bart Verkade: “De veren zijn heel verschillend. Sommigen houden vrijwel zonder steun hun eigen broek op en andere zijn volledig afhankelijk van overheidsbijdragen. Maar ze zijn zonder uitzondering van belang in het verkorten van de reisafstand. Daardoor dragen ze bij aan minder autokilometers en meer fietsmogelijkheden. En dat past volgens GroenLinks uitstekend bij de wens om onze mobiliteit te verduurzamen.”

Hoe kan de provincie ondernemers helpen met die vergroening?  Bart Verkade: “Bijvoorbeeld samen innovaties onderzoeken. Zo is een veerpont uitermate geschikt voor elektrische voortstuwing. Je kunt een elektrische lier kunnen inzetten om dezogenaamde kabelponten voor te trekken. En je zou de vrijvarende ponten tijdens hun wachttijd aan de wal aan een snellader kunnen leggen voor de volgende overtocht.” Kansen genoeg dus! Kortom, GroenLinks Brabant wil ondersteuning voor deBrabantse verenvloot en ziet dat mede als taak van de provincie.

Fietskampioen

GroenLinks wil nog meer schone mobiliteit in Brabant laten groeien. Lijsttrekker Hagar Roijackers: “We zijn er trots op dat deFietserbond GroenLinks heeft uitgeroepen tot beste fietspartij van Noord-Brabant. Al vanaf ons initiatiefvoorstel ‘Fiets in deversnelling’ doen we voorstellen om nog meer slimme, snelle, veilige fietsverbindingen in Brabant aan te leggen voor forensen. En mooie en veilige fietspaden voor recreanten die van de Brabantse natuur en landschappen willen genieten en met de fiets langs willen gaan bij onze boerenwinkels, ons erfgoed en andere bezienswaardigheden.”

Brabantrail

GroenLinks heeft nog meer ideeën voor mobiliteit, zoals de aanleg van een Brabantrail: een slimme snelle tramverbinding door die steden en dorpen met elkaar verbindt.