In Nederland worden op grote schaal de verkeerde bomen geplant, waarschuwen ecologen. Door een focus op klimaat en CO2-reductie wordt er niet voldoende stilgestaan bij de genetische diversiteit van het groen dat aangeplant wordt. GroenLinks vindt het belangrijk dat we biodiversiteit en klimaat samen versterken, want we zitten niet alleen in een klimaatcrisis, maar ook in een ecologische crisis. Daarom stelde Jade van der Linden namens de fractie vragen aan het College tijdens het rondvraagmoment op 18 februari.  

Maar 2 à 3 procent van de Nederlandse bossen bestaat 'voor een substantieel deel' uit autochtone wilde bomen en struiken. Gedeputeerde Roijackers gaf aan dat dit ook zo in Brabant het geval is. Echter benadrukte ze dat dit niet te maken heeft met ‘klimaathaast’ en verkeerde aanplant, maar dat een groot deel van de bomen in het verleden is aangeplant als productiebos, zoals het Mastbos in Breda (van dat hout werden de masten gemaakt voor de scheepsvaart) of de dennenbossen is Deurne (de grove dennen waren doordat ze mooi kraakten, erg geschikt voor de mijnbouw, want als je dan iets hoorde kraken dan kon je nog net op tijd naar buiten komen). Deze bomen staan er nu nog en we genieten nog steeds van deze bossen.  

In haar antwoorden gaf de gedeputeerde aan dat we in Brabant samen met onze partners bezig zijn met een snelle revitaliseringsslag van de bossen, om zo te komen tot diverser groen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van autochtoon genetisch en klimaat robuust plantgoed. GroenLinks is blij met dit antwoord, omdat we zo ons groen weerbaarder maken. Experts geven aan dat het een grote opgave wordt om de grote landelijke bosopgave klimaat robuust en biodivers in te vullen, maar het is wel mogelijk. De gedeputeerde Roijackers zal bij het doorvertalen van de bossenstrategie naar de uitvoeringsagenda, extra aandacht hebben voor het autochtone plantmateriaal. De gedeputeerde geeft aan dat ze het op een goede manier wil gaan doen, de combinatie van de biodiversiteit en klimaatrobuustheid. GroenLinks heeft er vertrouwen in dat dit College de kennis en kunde heeft om ecologie en klimaat beide te versterken en is blij met de antwoorden van gedeputeerde.  

Benieuwd naar het rondvraagmoment? Terugkijken kan via deze link. De vragen van GroenLinks worden gesteld vanaf 03.57.