DE PEEL – Milieugroepen en inwoners uit De Peel zijn verbaasd en verontwaardigd over de ontwijkende reacties van Gedeputeerde Staten op de zienswijzen die zij hebben ingediend tegen de provinciale Structuurvisie. In de Nota van Inspraak gaat GS volgens de indieners elke inhoudelijke discussie uit de weg en wordt ruim baan gegeven aan verdere uitbreiding van de intensieve veehouderij in De Peel. Volgens milieugroepen en inwoners wordt De Peel nu reeds ernstig belast en vervuild door de intensieve veehouderij. In plaats van dat GS deze klachten serieus neemt, wordt in de vrijdag 1 oktober door Provinciale Staten vastgestelde Structuurvisie juist ruim baan gegeven aan uitbreiding van megastallen, mestvergistingsinstallaties. Daardoor zullen milieu, landschap, lucht en leefbaarheid van Oost-Brabant nog meer onder druk komen te staan.

Volksgezondheid
Gelet op de bevolkingsdichtheid van Oost-Brabant (circa 733.000; CBS 2009) dient volgens de milieugroepen en inwoners de vraag gesteld te worden of verdere uitbreiding van de veestapel vanuit het oogpunt van volksgezondheid überhaupt wenselijk is. 'We stellen tot onze verbazing vast dat een belangrijk onderwerp als volksgezondheid nog steeds een ondergeschikte rol speelt in het ruimtelijk ordeningsbeleid van de provincie. In Ontwerp Structuurvisie Ruimtelijke Ordening staat hierover welgeteld één passage:

'De provincie wil samen met gemeenten bezien hoe deze randvoorwaarden gekoppeld kunnen worden aan het ruimtelijke en ander beleid met betrekking tot milieu en volksgezondheid. De provincie steunt op die manier de sector in het streven om duurzame landbouw in de praktijk uitvoerbaar te maken.'

Een concrete uitwerking ontbreekt. 'Zo uitgebreid en gedetailleerd er op de mogelijkheden voor de intensieve veehouderij wordt ingegaan; zo minimaal en vaag is de aandacht voor de volksgezondheid. Wij vinden dat volksgezondheid, leefbaarheid en welzijn leidend dienen te zijn. Na recente uitbraken van besmettelijke ziekten als varkenspest en Q-koorts achten wij dit niet langer verantwoord', aldus de indieners.

Prijs van vlees
Ook plaatsen de milieugroepen en inwoners vraagtekens bij de uitgevoerde Milieu Effect Rapportage (MER) en de veelvuldig gehanteerde term 'duurzaamheid'. Volgens de indieners wordt een veel te rooskleurig beeld geschetst van effecten van de intensieve veehouderij en economische bijdrage van deze sector. Daarbij wordt verwezen naar een recent rapport van de Vrije Universiteit Amsterdam, waaruit blijkt dat onder meer biodiversiteit, dierziektes en klimaatverandering niet in de prijs van vlees zijn opgenomen en simpelweg wordt afgewenteld op mens, dier en milieu. De stelling dat de intensieve veehouderij een belangrijke bijdrage levert aan de economie is volgens de indieners van de zienswijze gebaseerd 'op een discutabele selectie van feiten'.

Achteruitgang biodiversiteit
De indieners stellen verder dat de achteruitgang in biodiversiteit in én buiten de natuurgebieden nog onvoldoende tot stilstand is gebracht. In de Structuurvisie staat namelijk dat de provincie de komende decennia vooral wil inzetten op grootschalige structuren ten koste van kleinschaligheid. 'Het schrappen van circa 1.300 kleinere natuurgebieden uit de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) betekent letterlijk de doodslag voor de biodiversiteit in Brabant. Planten en dieren hebben 'stepping stones' nodig om te migreren. Het voornemen van GS om de natuur te concentreren in grovere structuren gaat ten koste van de kleinschaligheid en staat haaks op het voornemen om ecologische systeem te verbeteren.'