Hoe moet het nu met Nuenen, deel 2

Burgerinitiatief uit Nuenen vraagt om besluit voor 1 maart

Op 1 februari kwamen inwoners uit Nuenen naar het provinciehuis om Provinciale Staten een burgerinitiatief aan te bieden. Zij vragen om vóór 1 maart een besluit te nemen over de fusie van Nuenen met Eindhoven. Het voorstel voor dit besluit dat op 7 december genomen zou worden, werd die dag door de meerderheid van Provinciale Staten van tafel gehaald omdat GS daarom verzocht.

Met de wijzigingen die door de minister naar het Interprovinciaal Overleg waren gestuurd vond GS nu opeens wel dat er geen beslissing genomen kon worden. Het besluit zou wellicht niet meer aan de eisen van de wet voldoen. Dit was precies hetgeen GroenLinks in een eerdere vergadering al had gezegd. Na overleg met onze woordvoerder in de Tweede Kamer waren wij allang tot die conclusie gekomen. Onbegrijpelijk dat GS het er tot op het laatste moment op aan liet komen. Dat was helemaal niet nodig geweest als zij meer vastberadenheid had getoond. Patricia Brunklaus had zich er in een aantal vergaderingen al duidelijk over uitgelaten dat het voorstel niet deugde en de argumentatie voor herindeling aan alle kanten rammelde. Op de vragen van GroenLinks of dit besluit over de verkiezingen heen getild zou worden kwam geen duidelijk antwoord. In het voorstel staat dat dit besluit voor 1 juli genomen gaat worden. Maar alles lijkt erop te wijzen dat dat niet gaat gebeuren.

Voor de inwoners en het gemeentebestuur van Nuenen betekent dit nog een langere periode van onzekerheid en onder toezichtstelling van de provincie. Lastig om besluiten te nemen voor de langere termijn. En nu de discussie over de Ruit bij Eindhoven weer geopend lijkt, wordt het straks nog ingewikkelder om een goed besluit te nemen.

De inwoners van Nuenen hebben het er gelukkig niet bij laten zitten en namen zelf initiatief om voor de verkiezingen van PS op 20 maart toch een besluit af te dwingen. Er had zich al een politieke meerderheid tegen de fusie met Eindhoven afgetekend in Provinciale Staten omdat de SP waarschijnlijk tegen zou stemmen. Maar zolang het besluit niet wordt genomen is, is hierover niets zeker. Of het burgerinitiatief ontvankelijk is wordt komende week bekeken. Dus nog even afwachten of er binnenkort een besluit valt!