Het Regionaal Water en Bodem Programma 2022-2027 is belangrijk voor het beschikbaar houden van voldoende water, het voorkomen van wateroverlast en het zorgen van goede waterkwaliteit.   

De waterkwantiteit, oftewel 'voldoende water en droge voeten': Het conceptprogramma toont ambitie maar de fractie van GroenLinks heeft een aantal vragen:   

De waterschappen gaan primair over het beregeningsbeleid, maar als dit invloed heeft op onze Natura 2000-gebieden dan is een Natuurbeschermingswetvergunning nodig van de provincie. Hoe is dit geborgd tussen de waterschappen en de provincie? Graag een reactie  

En is er al een besluit genomen over de onttrekkingen onder de 10 kuub per uur? Voor de fractie van GroenLinks is het een doorn in het oog dat deze onttrekkingen niet vergunningplichtig zijn én dat we ze niet in beeld hebben.  

GroenLinks heeft al eerder voorstellen gedaan om de provinciale grondwaterheffing te verhogen én het bereik van de heffing te vergroten. We wachten nog steeds op een onderzoek hierover, dat is toegezegd. Hoe staat het daarmee?   

In het RWBP wordt aangegeven dat bij de nog te bouwen 120 duizend woningen in Brabant wordt gekeken naar alternatieve wateraansluitingen. Bijvoorbeeld wc’s niet doorspoelen met kostbaar drinkwater maar met regenwater. Maar hoe komen we van voornemens naar daadwerkelijke realisatie?   

We halen ons drinkwater uit schaars grondwater, vaak onder kwetsbare natuurgebieden vandaan. Gaat de ingestelde adviescommissie Droogte ook verkennen of andere drinkwaterbronnen gebruikt kunnen worden, zoals oppervlaktewater?   

Dan waterkwaliteit: oftewel ‘schoon en gezond’ water. Voor het halen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) moeten we nog enorme stappen maken. Enkele vragen daarover:   

Voor de ontwikkeling van de waterkwaliteit zijn we deels afhankelijk van landelijk beleid: bijvoorbeeld het zevende actieprogramma nitraatrichtlijn en het beleid/wetgeving gericht op gevaarlijke stoffen. Hoe is de Gedeputeerde in gesprek met het Rijk hierover? Wordt er eindelijk landelijk beleid gemaakt om de waterkwaliteit te snel verbeteren, zowel voor het grond- als het oppervlaktewater?   

En hoe wordt de omgeving gewaarschuwd als de kwaliteit van oppervlaktewater of grondwater slecht is bijvoorbeeld omdat er vervuiling wordt gemeten? Te denken bijvoorbeeld aan verontreinigingen met PFAS of vervuild grondwater? Graag een reactie.  

Een laatste punt: GroenLinks was niet blij om in de stukken te lezen dat er 4 miljoen tekort is op de ondersteuning van dit belangrijke programma. Dit gaat nu af van de 68 miljoen voor de uitvoering die hard nodig is. Waarom is dit, terwijl al de voorbereiding van het programma al een jaar bezig is, nu pas bekend? Graag een reactie.   

De input uit de vergadering wordt verwerkt in het definitieve RWP. In december volgt de besluitvorming in de staten. 

Debat terugzien klik hier.