DEN BOSCH - De herstructurering van bedrijventerreinen in Brabant kan en moet beter. Die conclusie trekt GroenLinks Brabant uit de notitie ‘Evaluatie bedrijventerreinen provincie Noord-Brabant’die vrijdag 21 november is besproken tijdens een gezamenlijke vergadering van de provinciale commissies Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid (EMG) en Ruimte en Milieu (RM).
Volgens Paul Smeulders, woordvoerder namens GroenLinks, zijn de aanbevelingen in het rapport prima. Uit het rapport blijkt onder meer dat de neerwaarts bijgestelde prognoses voor het herstructeren van bedrijventerrreinen in Brabant in de praktijk niet voldoende worden doorgevoerd door gemeenten. Dit terwijl als het door het ministerie van VROM voorgestelde middengroeiscenario doorberekend wordt, er nog een stuk minder hectaren bedrijventerrein nodig zijn. Concreet hoeft maar de helft van de hectaren die in het streekplan zijn voorzien, gerealiseerd te worden.
Uit de rapportage blijkt echter ook dat er geen inzicht is of de dertig procent ruimtebesparing in Brabant wordt gerealiseerd. Smeulders kon zich daarom niet aan de indruk onttrekken dat ruimtebesparing nog steeds niet voldoende van de grond is gekomen. Er is ook nog geen zicht op het heruitgeven van geherstructureerde gronden. Dit is kwalijk, aangezien de provincie hier miljoenen in heeft gestoken .
GroenLinks vindt dat de enige manier om de herstructering van oude bedrijventerreinen slagvaardig is aan te pakken door een rem te zetten op uitbreidingslocaties. Op die manier worden bedrijven gedwongen bestaande ruimte optimaal te benutten. Het is daarom nuttig en zinvol dat er regionale afspraken komen over grondprijzen voor bedrijventerreinen. Het kan niet zo zijn dat een gemeente die herstructureert een duurdere grondprijs heeft ten opzichte van een gemeente die alleen uitbreidingslocaties heeft. Daarnaast vindt GroenLinks het van groot belang dat de Brabantse Milieufederatie (BMF) aanschuift bij de regionale planningsoverleggen.