LANDGRAAF - GroenLinks Brabant was drie dagen op Pinkpop om handtekeningen op te halen voor de actie 'Openheid over Irak'. Paul Smeulders, de nummer vijf op de provinciale kandidatenlijst, was een van de vrijwilligers die meedeed aan de actie. De respons was groot.

Met het ophalen van de handtekeningen wil Paul Smeulders namens GroenLinks een onderzoek afdwingen naar de steun van Nederland bij de inval in Irak in 2003. Vier jaar na het begin van de oorlog weigert de regering nog steeds antwoord te geven op talloze wezenlijke vragen rond die destijds al zeer omstreden steun.

Er zijn veel vragen over de zorgvuldigheid van de procedure, maar ook omtrent mogelijke misleiding van de Tweede Kamer en regelrechte leugens. GroenLinks vindt dat er zo snel mogelijk een parlementaire enquête over 'Irak' moet komen. Maar met de huidige politieke verhoudingen (de regering van CDA, CU en PvdA vindt dat er 'niets' te onderzoeken valt) dreigt dit onderwerp minimaal voor vier jaar in de doofpot te verdwijnen. Dat is voor een democratie onwaardig.

Aangezien CDA, CU en PvdA een onderzoek door de Tweede Kamer blokkeren, richten de pijlen van de samenwerkende organisaties (onder andere de SP en GroenLinks) zich nu op de Eerste Kamer. We proberen nu zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen in de hoop dat de Eerste Kamer het initiatief neemt voor een parlementair onderzoek.

Blijkbaar hopen meer mensen daarop. Alleen al op Pinkpop haalde GroenLinks ruim 4.000 handtekeningen op van mensen die ook openheid over Irak willen. De bereidheid om te tekenen was volgens Paul Smeulders zo groot dat er regelmatig een rij mensen stond te wachten om een handtekening te plaatsen.

De vrijwilligers op Pinkpop waren in het bijzonder onder de indruk van de militairen die kwamen tekenen en de indrukwekkende verhalen die ze over hun uitzending vertelden. Ook waren er diverse ouders en andere familieleden die boeiende verhalen hadden over hun kinderen en naasten in Afghanistan.