DEN BOSCH - Fractievoorzitter Johan Martens en fractielid Evert van Schoonhoven hebben stevige kritiek aan het adres van Gedeputeerde Staten. Zij gaan dit verwoorden tijdens de behandeling van de Tussenbalans. Volgens GroenLinks opereert GS onzorgvuldig en treuzelt zij bij het inzetten op duurzame energie en herstructurering van oude bedrijventerreinen. Omgekeerd wordt wel haast gemaakt met de bouw van megastallen en de aanleg van asfalt. En dan is er nog de blunder van de eeuw: de verkoop van Essent.
De midterm review of tussenbalans in goed nederlands. Een moment om terug te kijken op handel en wandel van GS de afgelopen twee jaar. Als eerste wil ik namens de GL-fractie de stijl van besturen van dit college tegen het licht houden. Voorzitter, die bestuursstijl laat nogal te wensen over.
Onzorgvuldig
Als eerste over de wijze waarop GS opereert richting Provinciale Staten. Herhaaldelijk zijn we te laat geïnformeerd. Dan moesten Statenleden in de krant lezen dat GS bepaalde besluiten had genomen. Gelukkig lijkt GS hiermee nu zorgvuldiger om te gaan. Maar Statenleden werden ook geregeld onvolledig geïnformeerd.
Ook de wijze waarop GS omgaan met maatschappelijke groeperingen laat te wensen over. Het lijkt wel 'Liever kwijt dan rijk'. In 2008 voelden we ons daarom al gedwongen om een motie van treurnis in te dienen over de handelwijze van gedeputeerde Paul Rüpp met betrekking tot Eindhoven Airport en het GLOBE-overleg dat aan de kant werd geschoven.
Betrokken mensen
En gedeputeerde Onno Hoes die bezwaren van maatschappelijke groeperingen niet ontvankelijk verklaard. Hij had beter blij moeten zijn met betrokken mensen die erop wijzen dat besluiten die niet in overeenstemming zijn met de wet. Zoals de Raad van State meermalen heeft bevestigd. Vervolgens merkt hij ook nog op bij andere natuurgebieden wel zijn gang te kunnen gaan, omdat daar 'geen milieuclubs van het formaat van werkgroep Behoud de Peel zijn die hem tegen houden'.
En dan inhoudelijk, voorzitter. Dit bestuursakkoord was en is niet het onze. De pogingen van dit college om Brabant mooier, schoner, dynamischer, perspectiefrijker, bereikbaarder te maken lijken in schoonheid te sterven. Het college geeft zelf aan (blz. 8/18) 'op sommige punten' kritisch te zijn. Dat is nog zacht uitgedrukt.
Duurzame energie
We hebben de afgelopen twee jaar een college aan het werk gezien dat flink aan de weg timmerde, maar duidelijk de verkeerde kant opging. De Telos-driehoek is voorgoed aan de kant geschoven. Integrale afweging tussen economie, sociaal en ecologie: vergeet het maar. Juist nu, met de huidige economische ontwikkelingen, dient deze integrale afweging meer centraal te staan dan ooit.
GroenLinks heeft al meerdere malen aangegeven dat het, om de toekomstige kansen te verzilveren, van groot belang is dat de provincie zich inzet voor een economische structuurverandering. Gebruik de crisis om de economie echt duurzaam te maken! Hierover zal de komende tijd nog vaker in dit huis een discussie worden gevoerd, maar voor GroenLinks is het duidelijk dat juist nu geïnvesteerd moet worden in duurzame energie.
Want daarmee kan één van de grootste, toekomstige uitdagingen, het energie- en klimaatprobleem, het hoofd worden geboden en biedt ook kansen om nieuwe werkgelegenheid te creëren. Juist daarom vinden we het zo jammer dat uit de jaarstukken blijkt dat de voortgang van het thema 'duurzame energie' niet op schema ligt. Projecten op het gebied van geothermie en zonne-energie zijn vertraagd. We roepen GS daarom op om nog dit jaar met een flinke versnelling te komen, zodat de doelstellingen voor 2011 niet in gevaar komen.
Reconstructie
Op het gebied van de reconstructie heeft GS al wel een versnelling ingezet. Tenminste, dat zeggen ze zelf. Er worden 53 projecten worden genoemd waarop extra wordt ingezet. Prima, wat de natte natuurparels betreft. Hoewel het beekdal van de Mark volgens GL ook die extra inzet nodig heeft. In de commissie Ruimte en Milieu komen wij hier op terug. Maar biedt die versnelling van de reconstructieprojecten een toekomst voor de landbouw?
Er wordt massaal ingezet op Landbouw Ontwikkelingsgebieden, waar megastallen verrijzen met onopgehelderde gezondheidsrisico's voor zowel de boer, zijn medewerkers en omwonenden. Om over het dierenwelzijn nog maar te zwijgen. Het is goed dat landbouwminister Verburg eindelijk 'om' is en dat er nu eindelijk een onderzoek komt naar de gezondheidsrisico's van deze megastallen. Zolang de dit onderzoek niet is afgerond, bepleiten wij een stop op de ontwikkeling van alle Landbouw Ontwikkelingsgebieden.
Meer asfalt
Waar dit college ook hard de verkeerde kant op gaat, is het aanleggen van steeds meer asfalt in ons mooie Brabantse land. De aanleg van de A4 en een ruit rond Eindhoven. En als we even niet opletten, loopt er straks toch een nieuwe weg door het Dommeldal van Valkenswaard naar Eindhoven. De N69 is al overgenomen van het Rijk. GroenLinks is geen voorstander van aanleg van nieuw tracé. Veel beter is het doorgaand verkeer te sturen via de N397 richting Eersel naar de A67. En via de N396 naar de A2 bij Leende.
Verder stellen we vast dat er een grote achterstand is bij een van de speerpunten van dit college: de herstructurering van bedrijventerreinen. Het resultaat: er is al 40 hectare geherstructureerd!! Ondertussen komen er gewoon weer nieuwe bedrijventerreinen bij. Zelfs de Provinciale Omgevingscommissie (POC) roept op om ambitieuzer te zijn. Onze fractie heeft dat eerder ook al aangegeven. Juist in een tijd van economische recessie liggen hier kansen voor het oprapen. We moeten maximaal inzetten op innovatieve en duurzame herstructurering van oude bedrijventerreinen.
Blunder van de eeuw
Ter afsluiting wil ik de historische vergissing van dit college nog benoemen: de verkoop van Essent. Al begaat u helemaal geen missers meer gedurende deze periode. Dan nog zullen uw opvolgers dit college blijven herinneren als het college dat de blunder van de eeuw maakte door ons nutsbedrijf Essent te verkopen.