Binnen het thema Energie hebben we een informerende bijeenkomst gehad, op verzoek van het CDA en GroenLinks, over de drie belangrijkste projecten binnen het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). Voor Noord-Brabant zijn dat de buisleidingenbundel Delta Corridor, Verzwaring Elektriciteitsnet industriecluster Rotterdam-Moerdijk en de Landelijke Waterstofinfrastructuur. Het gaat om 3 grote energieprojecten om de klimaatdoelen te kunnen bereiken met een nieuwe energie infrastructuur.

  1. Delta Corridor met nieuwe buisleidingen voor ondergronds transport van duurzame  energiedragers ter vervanging van olie, kolen en nafta tussen Rotterdam, Moerdijk, Venlo, Chemelot en NRW/Duitsland.
  2. Verzwaring van het Elektriciteitsnet Rotterdam Moerdijk is nodig i.v.m. de toekomstige elektriciteitsvraag.
  3. Landelijke waterstofinfrastructuur is het ombouwen van de bestaande gasbackbone naar waterstof.

We zitten in de voorfase van deze ruimtelijke ontwikkeling waarin gekeken wordt waar de meerwaarde voor Brabant zit.

  1. Bij de buisleiding kunnen dat zijn meekoppelkansen voor Brabantse bedrijven, afname van gevaarlijke stoffen over het spoor en een buisleiding niet alleen door Brabant maar ook voor Brabant.
  2. De verzwaring van het Elektriciteitsnetwerk bij Moerdijk is als project van strategisch belang gevonden en daarmee als extra project opgenomen zodat het snel kan worden uitgevoerd.
  3. De landelijke waterstofinfrastructuur is ondersteunend voor gebruik van waterstof binnen Noord-Brabant.

Vanuit GroenLinks hebben we de vraag gesteld naar de status van de projecten en hoe deze in de tijdslijn weggezet zijn en hoe reëel het is dat er bijvoorbeeld in 2025 een buisleiding ligt? Aangegeven is dat het ambitieus is en 2026 reëler lijkt. Welke impact heeft de aanleg van de buizen op dat het landschap en hoever is iedereen hier al in meegenomen. Aangegeven is dat voor de leidingen het huidige tracé van buizen wordt gebruikt.

Er wordt gekeken naar meekoppelkansen voor Brabant en hoe gaan die eruit zien? Is dat niet alleen voor de industrie of ook voor andere opties waarbij je kan denken aan doelen vanuit de 3 RESSEN dus zowel West-Brabant, het hart van Brabant als ook Oost-Brabant? We staan aan de voorkant van het proces en deze vragen zullen en kunnen daarin nog worden meegenomen. Ook wordt gekeken naar meerdere extra buizen om op de toekomst te kunnen inspelen.

Dat het van belang is dat we de infrastructuur hebben voor duurzame energie staat buiten kijf. Maar laten we het proces goed volgen zodat de infrastructuur niet alleen door maar ook voor Brabant is en we gebruik kunnen maken van de waterstof en andere duurzame energiedragers. Daarnaast is het mooi dat we ondergronds gaan en er minder gevaarlijke stoffen over het spoor gaan. Dat biedt mogelijk opties voor bouwen in spoorzones.