Dankzij GroenLinks hielden Provinciale Staten op 20 mei meerdere themasessies over belangrijke natuuronderwerpen: de implementatie van de nieuwe Wet Natuurbescherming, het Dynamische Uitvoeringsprogramma Provinciaal Milieu- en Waterplan, de Toestand Brabantse Natuur 2016 en de aankoop van gronden voor PAS-herstelmaatregelen in Natura 2000-gebieden van maar liefst 207 miljoen euro.
Een groene golf ging door de Staten. Meerdere fracties, waaronder die van D66 en de VVD, uitten hun zorgen over het behalen van de natuurprestaties in Brabant. Is ons beleid wel effectief? Dat was precies de discussie die GroenLinks beoogde. Want je kunt nog zoveel geld pompen in groen beleid en mooie voornemens, maar als je aan de achterkant de ongebreidelde grijze en bruine groei van verkeer en mest niet indamt, dan is het dweilen met de kraan open.
GroenLinks wil dat de volgende generaties Brabanders nog gezond kunnen opgroeien in een mooi en fijn Brabant. Onze groene leefomgeving is van groot belang. GroenLinks wil daarom het accent in de Uitvoeringsagenda leggen op schone en gezonde bodem, water en lucht. Dus maatregelen die de bodemkwaliteit en robuustheid ten goede komen, ons oppervlakte- en grondwater schoon maken en houden en onze lucht gezond maken en houden.
Afname van planten-, bloemen-, vogel- en zoogdiersoorten zoals te lezen in de Toestand van de Brabantse Natuur is een logisch vervolg van het slecht omgaan met lucht, water en bodem. Onze leefomgeving verdient beter; met de Uitvoeringsagenda hebben we nu de kans om hier gezamenlijk werk van te maken.
We keken ook alvast vooruit naar de implementatie van de nieuwe Wet natuurbescherming
Belangrijk onderdeel van de nieuwe Wet natuurbescherming is het opstellen van een provinciale natuurvisie. Overijssel, Gelderland, Zeeland, Drenthe en Limburg hebben dit gedaan. Wij hebben BruG uit 2012, Brabants Uitnodigend Groen. GroenLinks vindt dat het aan een opfrisbeurt toe na 4 jaar. Het opschrijven van je ambitie is iets heel anders dan een natuurvisie.
We kregen een toezegging van Gedeputeerde Van den Hout dat we een kaartje krijgen van
soortspecifieke leefgebieden. We hebben in Brabant 100 leefgebieden die cruciaal zijn voor behoud en herstel van gebiedseigen biodiversiteit.
Vanuit BruG worden de eisen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) als minimale vereisten genoemd. We zijn nu fors aan het onderpresteren. We krijgen er dus een forse opgaven bij met de nieuwe natuurtaken. Tussen de resultaatverplichting die bij het Rijk ligt, en de inspanningsverplichting van de provincie ligt een spanningsveld. Ook financieel. Meerdere Statenfracties hadden dit goed in de gaten.
Veel handhavingsbevoegdheden ten aanzien van flora en fauna gaan van Rijk naar Provincies en van daar naar de Omgevingsdiensten. Spannend, gezien het huidige functioneren van de Diensten. GroenLinks schaart zich dan ook achter een breed gedragen motie die op 20 mei 2016 is ingediend om de Zuidelijke Rekenkamer onderzoek te laten doen naar de uitvoering van VTH-taken in Brabant (vergunningsverlening, toezicht en handhaving).
Ruimte en stilte
De nieuwe wet kent een nauwe relatie met de Omgevingswet in 2018. Natuurbescherming hoort in de Omgevingsvisie. Gaat landschappelijke waarden en beleving mogelijk een rol spelen in de provinciale doorvertaling van de Wnb? Bijvoorbeeld de beleving van rust, weidsheid, stilte en duisternis, ter compensatie van het drukke stadsleven en als contrapunt voor de economie? Daarop blijven we scherp als fractie.
Grondverwerving
Op 20 mei kwamen we ook te spreken over de aankoop van gronden voor PAS-herstelmaatregelen in Natura 2000-gebieden. Groote Heide, Leenderbos, Kempenland; Groote Peel, Deurnsche Peel & Mariapeel; Brabantse Wal; Ulvenhoutse Bos; Regte Heide;de Loonse en Drunense Duinen; de Kampina & Oisterwijkse Vennen; de Strabrechtse heide; de Weerter- en Budelerbergen… wat hebben we toch een prachtige natuurgebieden in Brabant! Op deze mooie gebieden, en nog meer, heeft dit voorstel betrekking.
Bij een discussie over het investeren van 207 miljoen aan ecologiegeld wil de fractie van GroenLinks dan ook vooral weten: wat wordt de natuur er beter van? Gaat het opschieten met het robuust maken en verbinden van de natuur, om biodiversiteit van onze natuur te vergroten?
Bij infrastructuur, het aanleggen van bij wegen, is het voor de provincie veel gemakkelijker om grond te verwerven. Daar kan het met onteigening en hoeven we niet ellenlang te flemen en kneden middels ‘minnelijke schikking’. Boeren en andere landeigenaren willen gewoon een hoge prijs en weten dat ze voor natuur niet zomaar onteigend kunnen worden. Een belangrijke reden waarom het in Brabant niet zo opschiet met de aanleg van nieuwe, robuuste, verbonden natuur.
Midden-Brabant
GroenLinks wil in het bijzonder aandacht voor de natuurgebieden in Midden-Brabant. Wij willen een provinciale strategie om voorrang te geven aan gronden om verbindingen te leggen tussen de drie waardevolle natuurgebieden in Midden-Brabant, om hun robuustheid en diversiteit te vergroten: Moerputten en het Bossche Broek, de Loonsche en Drunense Duinen en de Kampinaheide en Oisterwijke vennen.